Za ugradnju merača toplote do 300 evra

0
18

Poštujući zakonsku obavezu, distributivna preduzeća od 1. Januara 2015. godine moraju primenjivati obračun cene grejanje na osnovu potrošene energije.

grejanje-merac-toplote

Tokom juna, uz podršku Ministarstva energetike i lokalne samouprave, kikindsko Javno preduzeće „Toplana” dobilo je 195 merača toplote- kalorimetara, koji bi do kraja godine trebali da budu postavljeni na svim podstanicama u stambenim objektima. Taj posao u kikindskoj „Toplani” tek treba da startuje tokom avgusta.

U međuvremenu, skupštine stanara i vlasnici stanova moraće da se odluče za modalitet obračuna potrošene toplotne energije, ili ugradnju tzv. delitelja toplote. Mnogi potrošači nisu u prilici da investiraju, bez obzira na uštede koje bi, kako ih nadležni uveravaju, ostvarili.

Mnogobrojne nedoumice građana o načinu obračuna cene grejanja, izboru kompanije koje se bave proizvodnjom i ugradnjom opreme za kontrolu potrošnje, ali i činjenica da se do ušteda može doći investiranjem – došle su do izražaja na tribini koju je organizovalo kikindsko Udruženje potrošača.

„Mada se kaže ‘Štedi onaj ko – ima’, moraćemo da se odlučimo. S druge strane, računi za grejanje svakako stižu”, navodi Aleksandar Korać, predsednik UPOK.

Kikindska lokalna samouprava tek treba da donese podzakonska akta kojima bi se preciznije definisao način rada i obračun cene grejanja na osnovu potrošene energije. Prema poslednjim informacijama, Upravni odbor poslovnog udruženja “Toplane Srbije” traži odlaganje primene Zakona o efikasnom korišćenju energije.

„Uz ulaganja od 250 do 300 evra, koliko se u proseku mora izdvojiti za ugradnju merača toplote u stanu, mesečno se, kaže stastistika, može uštedeti od 10 do 30 procenata u odnosu na standardni trošak u grejnoj sezoni. A da li će nas računi ugrejati ili smrznuti, ostaje nam da se sami uverimo”, kaže Nikola Bjelica, rukovodilac Službe merenja i regulacije u JP „Toplana” Kikinda.

Izvor: rtv