19 godina od „Oluje”: Težak izbeglički život

0
0

Navršilo se devetnaest godina od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja”. Iz Hrvatske u Republiku Srbiju, za nekoliko dana proterano je preko 200 hiljada Srba, a ubijeno je oko dve i po hiljade ljudi.

dr-oluja

U kikindskoj opštini utočište je tada našlo oko sedam hiljada izbeglih iz Krajine. U Kikindi ih je danas ostalo oko dve i po hiljade. Mnogo izbeglica nije povratilo stanarska prava, a Republika Hrvatska nije po obavezi obnovila više od 18 hiljada stambenih objekata, niti je vraćeno poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima.

Nažalost, Srbija je i danas zemlja sa najviše izbeglih i interno raseljanih u Evropi. I kikindska opština nosi veliki teret i moralne obaveze prema ovim ljudima – rekla je Tanja Barbulov, poverenica opštinskog Komesarijata za izbeglice i migracije. Ona kaže, da Kikinda svih ovih godina radi na pomoći trajnog stambenog zbrinjavanja onima koji se više nikad neće vratiti u svoj rodni kraj. Povereništvo svakodnevno i sada savetuje ove ljude o njihovim pravima, i pomaže im da pošto uzmu državljanstvo, ostanu ovde na nekom od otkupljenih seoskih domaćinstava.

Istovremeno, jedna od izbeglica u Kikindi, Ivka Šnarić iz Gospića, Hrvatica po nacionalnosti, kaže da se više nikad ne bi vratila u rodni kraj, jer im ni sada niko ne garantuje sigurnost. Ovde sa sinom skoro dve decenije preživljava radeći na crno, i dodaje da nadležne institucije u Hrvatskoj i danas šire govor mržnje, vode kampanju protiv srpskog jezika i pisma, i podstiču nasilje prema Srbima.
U saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije piše da Hrvatska nije isplatila zaostale, a neisplaćene penzije, dinarsku i deviznu štednju. A svi ovi navedeni argumenti potkrepljuju činjenicu da do očekivanih promena prema izbeglicama, zasad, nažalost nije došlo.

Izvor: radiokikinda