Kazne za pešake i bicikliste i do 5000 dinara!

0
5

Odgovornost u saobraćaju, podjednako sa vozačima dele biciklisti i pešaci. Iako su izazivači saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pešaci pretežno vozači motornih vozila, još nisu do kraja razjašnjene greške i okolnosti koje neposredno doprinose nastanku te vrste saobraćajnih nezgoda.

Biciklisti

Na teritoriji kikindske opštine u poslednjih šest meseci sankcionisano je oko dvadesetak pešaka i biciklista koji se nisu pridržavali saobraćajnih propisa, rekao je Predrag Veličkov,pomoćnik komandira Saobraćajne policije u Kikindi.

– Većina biciklista nije imala odgovarajuća svetla, te smo sankcionisali njih 14-oro, od toga je 13 biciklista bilo u pijanom stanju. Zaprećene kazne su od 3.000 ili 1.500 dinara, ukoliko se plati u roku od osam dana. Četiri pešaka su kažnjena, jer su pešački prelaz prelazili sa slušalicama i telefonirajući, kazna je u visini od 5.000 ili 2.500 dinara ako se plati u roku od 8 dana.

Naši sugrađani upravo zbog kazni vode računa o saobraćajnim propisima:

– Poštujem propise kada vozim bicikl, žao mi je što u našem gradu ne postoji biciklistička staza jer većin naših sugrađana koristi bicikl kao prevozno sredstvo-rekla je M.P.

– Poštujem pravila kada prelazim pešački prelaz, znam da su kazne visoke, ali zbog svoje bezbenosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju,kaže D.M.

Na prvom mestu biciklisti bi morali znati da za njih važe ista saobraćajna pravila kao i za sve ostale. Kod nekih, mahom zbog neznanja, ova svest ne postoji dok drugi pravila krše svesno . Nažalost, često se događa da prilikom ovih nesreća stradaju i drugi učesnici u saobraćaju, počev od pešaka do vozača automobila.

– Klasičan primer greške koju biciklisti često prave jeste ne vođenje računa prilikom isključenja sa puta ulevo. Tada ne obraćaju pažnju da li ih neko pretiče ili obilazi, misle da je dovoljno dati signal rukom, što predstavlja samo nameru koja nikako nije važnija od drugih saobraćajnih pravila -rekao je Veličkov.

Odgovornost podjednako dele pešaci, biciklisti i vozači automobila jer svi oni moraju da doprinesu bezbednosti na putevima tako što će se ponašati odgovorno i s poštovanjem prema drugim učesnicima u saobraćaju.

Izvor: radiokikinda