Predstavljen merač toplote najnovije generacije

0
2

Kako je prema Zakonu o energetskoj efikasnosti JP „Toplana” u obavezi da pređe na sistem naplate prema utrošku, predstavnici firme „Card Ware” iz Budimpešte održali su prezentaciju u Kulturnom centru, za korisnike usluga daljinskog grejanja.

predstavljen-merac-toplote

Rok za prelazak na sistem naplate prema utrošku produžen je do 1. januara 2016 godine. U tu svrhu, održana su već dva sastanka sa predstavnicima kućnih saveta i firmama koje nude opremu za nov način obračuna, rekao je Nikola Bjelica,rukovodilac službe merenja i regulacije u JP Toplana Kikinda.

– Odlaganje primene Zakona o efikasnom korišćenju energije i nama i građanima ide u prilog. JP Toplana imaće dovoljno vremena da se pripremi sa obavezama koje namaće novi Zakon o energetskoj efikasnosti,dok će građani moći da se odluče, da li žele da ugrade merače, i na taj način da upravljaju troškovima grejanja, rekao je Bjelica.

Predstavnik firme Card Ware iz Budimpešte Tibor Arđelan, ponudio je svoj proizvod, takozvani merač toplote četvrte generacije.

– Ovo je jedan moderan on-line sistem koji je u stalnom kontuktu sa serverom. Mi svaki radijator očitavamo sto puta na dan. Ovaj sistem je do sada primenjen u nekoliko gradova u Mađarskoj, Grčkoj i Italiji.Više od 25 hiljada grejnih tela je u mreži, i ovo je već četvrta sezona gde smo radili za naše korisnike, rekao je Arđelan.

Prednost ovog sistema je u tome što korisnici mogu neprestano putem interneta da prate koliki je utrošak eneregije u njihovom domu, kada su na putu ili kod kuće, dovoljno je samo da budete povezani na mrežu, dodaje Arđelan.

Izvor: radiokikinda