U Kikindi su zbog opake i smrtonosne bolesti ebole, tri povratnika iz Nigerije i jedan iz Gabona stavljeni pod zdravstevni nadzor 21 dan, dok se ne ustanovi u kakvom se stanju nalaze.

ebola

Dva povratnika iz Južnoafričke Republike i Mozambika su takođe pod lekarskim nadzorom zbog malarije. Reč je o ljudima koji su radili na brodovima, i koji nisu dolazili u direktan kontakt sa lokalnim stanovništvom iz ugroženih područja, rekla je dr Tatjana Karać, načelnica epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje.

– To je uobičajena procedura zbog pretnji zarazom koja vlada u zemljama zapadne Afrike. Četvoro pacijenata je pod zdravstvenim nadzorom zbog ebole,dok je dvoje povratnika pod nadzorom zbog malarije i drugih zaraznih bolesti. Povratnici koji su se pre petnaest dana vratili iz ugroženih zemalja, odmah su stavljeni pod zdravstveni nadzor. Praćenje njihovog stanja trajaće 21 dan i oni moraju biti u stalnom kontaktu sa svojim epidemiologom. Ukoliko primete bilo kakve simptome javljaju se lekaru koji prati njihovo stanje, za sada se svi dobro osećaju, ne pokazaju se simptomi ovih bolesti, ali se ceo nadzor obavlja iz preventivnih razloga, rekla je dr Karać.

Simptomi koji ukazuju na akutno virusno oboljenje koje se obično manifestuje iznenadnom pojavom groznice, glavoboljom i bolom u grlu,praćeno je i težim stanjem kod obolelih, rekla je dr Karać.

– Kod pacijenata se nakon prvih simptoma javljaju krvavo povraćanje, proliv i krvarenje u celom telu. U 90 posto slučajeva u zemljama u kojim se pojavio virus doveo je do smrtnog ishoda.Bolest se prenosi preko kontakta, putem tečnosti i preko krvi,navodi dr Karać.

Epidemija, navode infektolozi, može da se suzbije samo na mestu na kom je i nastala. Zato su sve snage sada usmerene na države u kojima je zaraza izbila u Nigeriji,Liberiji,Sijera Leone i Gvineja. Ministarstvo zdravlja pojačalo je kontrolu granične sanitarne inspekcije na Aerodromu „Nikola Tesla“ i Niškom aerodromu zbog putnika koji dolaze iz područja zahvaćenog epidemijom. Apeluje se na sve povratnike koji dolaze iz ugroženih zemalja da se jave dežurnim lekarima u svome gradu.

Izvor: radiokikinda