Toplana dobitkom pokriva dugove

0
23

U prvih šest meseci ove godine JP “Toplana” je poslovalo pozitivno. Dobit je oko 19 miliona dinara – rekao je na konferenciji za novinare v.d. direktor ovog preduzeća Miroslav Čičulić.

kikindska-toplana-kikinda-rtv-jpg_660x330

Govoreći o finansijskoj situaciji u preduzeću, on je izneo sledeće podatke: potraživanja od kupaca usluga iznose 111 miliona dinara (privatni sektor 35 miliona, poslovni prostor 24 miliona i tužbe 44 miliona). Za dugovanja prema dobavljačima “Toplana” treba da uplati 248 miliona dinara, a od toga 245 miliona “Srbijagasu”, sa kojim su razgovori u toku oko regulisanja uzajamnih odnosa. Čičulić kaže da je “Toplana” svoje zahteve uputila Nadzornom odboru “Srbijagasa” i uz koordinaciju sa Ministarstvom energetike ovih dana očekuju početak razgovora na tu temu.

Miroslav-Ciculic

Ostvarenu dobit “Toplana” je potrošila na vraćanje duga za gas. Preduzeće je poslalo opomene potrošačima, koji duguju preko 40 hiljada dinara, a u septembru će ta granica biti upola manja. Direktor kaže da postoji i mogućnost reprograma duga. Treba reći to, da “Toplana” u proseku mesečno tuži pedesetak svojih potrošača-dužnika.

Govoreći o ugradnji kalorimetara Čičulić je rekao da je ih do sada ugrađeno tridesetak od 195 koji su dobijeni od Ministarstva energetike. Preporučio je skupštinama stanara da pređu na merače grejanja, jer je ušteda značajno niža nego kada se naplaćuje po kvadratnom metru.
Zbog ovog posla odustalo se od zamene dela mreže u ulici Kralja Petra Prvog.

Inače, sa toplovodne mreže do sada se isključilo stotinak potrošača, a ovaj rok je istekao prvog avgusta.

Izvor: radio kikinda