Bolja ishrana za trudnice u kikindskom porodilištu!

0
3

KIKINDA: U Opštoj bolnici u Kikindi porodilje i trudnice imaju nove, poboljšane obroke. Iako je smernicama Ministarstva zdravlja o načinu ishrane porodilja i trudnica označen 1. septembar kao datum početka, u kikindskoj bolnici već neko vreme važi novi jelovnik, saznajemo od Ranka Sikimića, pomoćnika direktora za tehničke i pomoćne poslove.

hrana

– Zdravstvena zaštita žena tokom, trudnoće porođaja i materinstva jedan je od prioriteta zdravstvene zaštite, a shodno smernicama Ministartstva zadravlja za unapređenje ishrane trudnica i porodilja već su preduzete sve mere za poboljšane obroke. I ranije je u našoj Bolnici, za ovu kategoriju pacijentkinja ishrana bila dobra, a pre tri meseca kada je pokrenuta inicijativa Ministartsva zdravlja, mi smo bili spremni.

Pomaci su napravljeni i u količini i u kvalitetu hrane koja se priprema za Ginekološko-akušersko odeljenje.

– Proteklih nekoliko nedelja anketirali smo naše pacijentkinje o tome kako su zadovoljne ovakvom ishranom i za sada nije bilo primedbi i pritužbi. Porodilje i trudnice imaju pet obroka dnevno: doručak, ručak, večeru i dve užine. Smernice koje su stigle iz nadležnog Ministartsva tačno određuju kako treba da izgledaju obroci kada je u pitanju nutricionistička vrednost, koje vrste voća, povrća i mesa da se pripremaju – objašnjava Sikimić.

Na Ginekološko-akušerskom odeljenju u proteklih godinu i po dana urađene su najurgentnije adaptacije i sanacije, a kupljeni su i novi ginekološki stolovi i neophodni aparati. Tokom septembra očekuje se zamena devet prozora na neonatologiji . Ovi prozori su stari i stvaraju probleme tokom zime, a novi će doprineti boljim uslovima i boljem zagrevanju ovog dela Bolnice.

Obavezno sezonsko voće

Dnevni meni porodilja i trudnica ima oko 2.200 kalorija, a na meniju je kuvano, dinstano ili pečeno meso, mleko, mlečni proizvodi, integralni hleb i pecivo, te razna variva i salate. Obavezno je i sveže sezonsko voće i sve što je važno za ovu kategoriju pacijentkinja.