Ima li rešenja za nelegalne garaže u Kikindi?

1
4

KIKINDA: Od 2010. godine kikindske lokalne vlasti i nadležna inspekcija pokušavaju da reše problem „nelegalne garaže“ podignutih na gradskom građevinskom zemljištu i zelenim površinama. Opštinsko veće utvrdilo je da već postavljene garaže budu popisane, a vlasnici su u obavezi da prijave objekat. Ipak, to je samo ublažavanje problema.

garaza,-garaze,-kikinda-jpg_660x330

Predloženom odlukom, o kojoj će se izjasniti odbornici lokalnog parlamenta, treba pre svega sprečiti dalje postavljanja nelegalnih garaža i drugih objekata na površinama javne namene. Na osnovu iste odluke, već postavljene garaže biće popisane i označene, a vlasnici u obavezi da prijave objekat na propisanom obrascu. To podrazumeva i obavezu plaćanja naknade za korišćenje javne površine, u iznosu od 20 dinara po metru kvadratnom.

Prema poslednjoj evidenciji, u Kikindi je od 380 do 400 nelegalnih garaža. Za detaljno definisanje ove problematike čeka se Zakon o planiranju i izgradnji.

Kada je svojevremeno otvoreno pitanje uklanjanja nelegalnih garaža, pobunili su se sami vlasnici. S pravom su bili nezadovoljni i građani Kikinde kojima su ti objekti često predstavljali problem za prilaze zgradi, školi, vrtiću, ali su i problem za prilaz vozila vatrogasne službe ili hitne pomoći samim stambenih objektima. Takve garaže će, kažu nadležni, biti uklonjene:

Nepopularne mere, kao što je rušenje nelegalnih garaža, izbegava svaka vlast. Mi pribegavamo rešenjima koja su linija manjeg otpora. Ako ne postoji sankcija, nema ni razloga za brigu. Ili stari, oprobani recept- nelegalno uvodimo u legalne tokove.

izvor: rtv