Rumuni ne znaju kako da zaposle 250 Kikinđana

0
5

Posao u Rumuniji potražiće 250 Kikinđana, jer tamošnji posladavci nude 700 radnih mesta. Najviše radnih mesta nude firme „Zoppas Industries Romania“ i „Delphi Romania“ iz Semikluša, koji se nalazi najbliže granici.

nezaposleni

Budući da je u novembru u Nakovu otvoren granični prelaz između dve zemlje, Senmikluš i Kikinda udaljeni su svega oko pedesetak kilometara.

Zbog zahteva poslodavaca iz Rumunije da dobiju više informacija o nezaposlenim radnicima u našoj opštini, prethodnih dana smo organizovali evidentiranje zainteresovanih. Prijavilo se oko 250 radnika, a među njima je najviše nekvalifikovanih i radnika trećeg stepena stručne spreme, mašinske i metalske struke”, objašnjava Vesna Danić, šef Odseka za posredovanje pri zapošljavanju u Službi za zapošljavanje.

Kako kaže uskoro će poslodavci pozvati kandidate na razgovor kako bi dobili dodatne informacije.

Firme iz Semikluša razmatraju na koji način da angažuju radnike iz Srbije, jer nije potpisan međudržavni sporazum između naše zemlje i Rumunije.

“Oni razmatraju dve varijante, da li da organizuju prevoz radnika na posao, ili da otvore pogone u Kikindi. Jedna mogućnost je i da registruju privredna društva u Srbiji, ovde zaposle ljude, a onda ih upute na rad u matične firme u Semiklušu”, kaže Saša Tanackov, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.

Problem prevoza radnika još nije dogovoren, a rumunska strana predlaže da se koristi samo granični prelaz Nakovo – Lunga kod Kikinde, a ne Vrbica – Valkanj Čoke, jer prvi ispunjava infrastrukturne zahteve carine i policije obeju država. Međutim, tom prelazu bilo bi potrebno produžiti radno vreme, jer sada radi samo od 7 do 19 sati.

Izvor: b92