Kikindske ipak izašle iz štampe nakon pritiska javnosti

0
7

Nedeljnik Kikindske danas je ipak izašao iz štampe, nakon brojnih javnih protesta i osuda činjenice da taj lokalni medij po prvi put nakon 15 godina nije izašao iz štampe.

„Uz mnogo napora, a zahvaljujuci i predusretljivosti ljudi iz Štamparije Forum, 790. broj Kikindskih izašao je iz štampe. Nadamo se da ćemo nakon novogodišnjih praznika uspeti da nađemo rešenje za dalje izlaženje. Hvala svima koji su nas u toku jučerašnjeg dala zvali i pružili podršku“, rekao je glavni urednik Kikindskih Željko Bodrožić agenciji Beta.

Nedeljnik Kikindske po prvi put u poslednjih 15 godina juče nije izašao iz štampe, a Bodrožić je juče izjavio da je to epilog činjenice da je Poreska uprava blokirala račun ovog medija pre dva meseca, uprkos molbama i zahtevima Kikindskih za reprogram duga.

„Poreska uprava je odbila i da se saceka odgovor na našu žalbu na nalaz poreske inspektorke“, kazao je Bodrožić.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da slučaj neizlaženja iz štampe nedeljnika Kikindske može da pošalje poruku javnosti da profesionalni i društveno angažovani mediji nisu potrebni Srbiji.

„NDNV ipak veruje da će napori rukovodstva Kikindskih da list opstane u ovom teškom trenutku dati rezultate, i da neće biti odaslata poruka da profesionalni i društveno angažovani mediji nisu potrebni ovoj zemlji kojom caruju tabloidni kič i medijski anestetici“, naveo je NDNV.

NDNV je upozorio da bi eventualno gašenje Kikindskih moglo da bude najava nestanka svih onih medija koji nisu pod kontrolom vlasti i moćnika.

„Ti mediji se nalaze u posebno teškoj situaciji zbog nepostojanja regularnog medijskog tržišta, ekonomske krize, nelojalne konkurencije i političkih pritisaka svake vrste“, naveo je NDNV.

Kikindske su bile najkažnjavaniji medij u Srbiji u vreme Miloševićevog režima i u vreme drakonskog Zakona o informisanju, koji je sprovođen 1998. i 1999. godine, u vreme dok je ministar informisanja bio Aleksandar Vučić.

Željko Bodrožić je takođe bio najkažnjavaniji urednik i novinar u isto to vreme.

Presude protiv njega kasnije su poništavane odlukama Komiteta za ljudska prava UN i Evropskog suda za ljudska prava.

„To je bila samo još jedna potvrda da je u pitanju bio politički progon Bodrožića i Kikindskih i pritisak na medijske slobode“, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Izvor: autonomija.info