Živi zdravo, prenosi dalje!

0
23

Akcija „Korak do zdravlja” održana je u subotu, u Sportskom centru „Jezero” u Kikindi, kako bi se promovisali zdravi stilovi života. Nepravilna ishrana i fizička nekativnost uzročnik su mnogih bolesti. Razvijanje svesti o zdravim stilovima života bio je cilj skupa u organizaciji UG „Zdravlje na dlanu”. Fizička aktivnost i pravilna ishrana najlakši su načini za unapređenje zdravlja. Fizičke vežbe doprinose sagorevanju kalorija i potrošnji energije koju unosimo hranom, pa tako utiče na održavanje željene telesne težine.

Takođe smanjuje nivo šećera u krvi. Redovna aktivnost dovodi dovodi do smanjenja nivoa krvnog pritiska. Često se pitamo zašto smo umorni, bolesni – poslovne obaveze, svakodnevni stresovi i loše životne navike utiču na naš organizam i remete svakodnevicu. Da bismo se okrenuli zdravim stilovima života potrebno je da postavimo cilj jer su zdrave životne navike put do dobrog zdravlja. Dragica Psodorov, 55-ogodišnjakinja, već 20 godina je aktivna članica karate kluba „Fenix”. Sa svojim unucima došla je da isprati akciju posvećenu zdravlju.

Učesnici akcije „Korak do zdravlja” bili su i najmlađi, trogodišnjaci, ali i osnovci, srednjoškolci  i veterani u sportu, kao i oni koji se nikada nisu bavili nijednom fizičkom aktivnošću. Pored kondicionih vežbi, imali su i po jedan zdrav obrok koji uključuje proju, integralno pecivo i jogurt. Nađa Vučković ima 13 godina i trenira američki fudbal.

– Danas sam sa svojim drugarima vežbala i jela zdravu hranu, svidela mi se akcija i verovatno ću se ubuduće baviti još nekim sportom, rekla je Nađa.

Cilj Manifestacije, prema rečima dr Gorana Abrahama,  predsednika UG „Zdravlje na dlanu”, jeste da se uključe mlađi i stariji građani, kako bi bili motivisani da se pravilno hrane i budu fizički aktivni.
– Građani Kikinde ne brinu dovoljno o sebi i o svom zdravlju, te nam je cilj da ih podstaknemo da vode zdrav način života, kako kasnije u starosti ne bi imali većih zdravstvenih problema, rekao je dr Abraham.
Akciju su podržale osnovne i srednje škole, kao i Udruženje žena „Narcis” iz Novih Kozaraca. „Živi zdravo, prenosi dalje” bio je moto ove manifestacije.

Izvor: RadioKikinda