Zagrljajem protiv mržnje

0
80

Nacionalni komitet za borbu protiv govora mržnje dodelio je priznanje Kancelariji za mlade (KZM), povodom akcije „Zagrljajem protiv govora mržnje na internetu” koju su mladi aktivisti sproveli na ulicima našega grada i svakom prolazniku delili zagrljaje.

Aktivisti i aktivistkinje KZM-a su tokom „Dana ludaje” imali javnu akciju informisanja o kampanji za borbu protiv govora mržnje na Internetu. Društvene mreže su i opasan način komunikacije jer se ovim putem šire različiti oblici mržnje na rasnim, verskim i drugim osnovama. Da bi se ukazalo na opasnost ovih vidova komuniciranja, mladi aktivisti su se dosetili i pokušali da razviju svest da nema potrebe da se ovakvi oblici mržnje šire, pa je i nagrada Komiteta za borbu protiv govora mržnje stigla na pravo mesto, kaže Biljana Stojanović, koordinatorka Kancelarije za mlade.

– Uključili smo se u kampanju, delili zagrljaje građanima i „nabacivali” osmehe, uz deljenje promo materijala kampanje. Svi smo srećni zbog nagrade –  pretpostavljam da je nagrađena naša ideja jer smo jedina organizacija koje je imala akciju ovoga tipa. Vlada Republike Srbije pokrenula je kampanju za borbu protiv govora mržnje koju sprovodi Savet Evrope. Ovo je prva nacionalna nagrada za aktivno uključivanje ove omladinske organizacije u borbi protiv govora mržnje, dok se druga odnosi na afirmaciju mladih i njihovu aktivnost, dobrovoljni rad i saradnju sa svim institucijama u gradu.

– Kancelarija za mlade ima ukupno 300 aktivista, više od 30 je svakodnevno uključeno u rad Kancelarije. Većina akcija koje smo sproveli je humanitarnog karaktera. Trudimo se da sarađujemo sa svim institucijama u  gradu, a naši volonteri su aktivni na svim manifestacijama i događajima, dodala je Stojanović. Pripreme za projektne aktivnosti su u toku, mladi aktivisti vredno rade, pa ne sumnjamo da će nagrade stizati jer se svaki rad Save i dobra dela nagrađuju.