Srpska pravoslavna crkvena opština u Novim Kozarcima, sa blagoslovom Vladike banatskog Nikanora, u nedelju, 19. januara, na Bogojavljenje, upriličiće plivanje za Bogojavljenski Časni Krst.

– U hramu Svetoga proroka Ilije, u Novim Kozarcima, postoji ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, čudotvorna ikona, delo hilandarskih monaha, kopija originalne hilandarske ikone, pa je stoga razumljivo da mi pored te svetinje okupljamo narod – rekao je Želimir Jovanović paroh u Novim Kozarcima.

– Spremamo se da Bogojavljenje proslavimo radosno i molitveno. U hramu će od 9 časova i 30 minuta biti služena Sveta Liturgija, a gosti će nam biti članovi hora Sveti Nikolaj Srpski, iz Kikinde. Nakon toga, osvetićemo Bogojavljensku vodicu, kako crkveni kanoni nalažu. Plivanje za Časni Krst biće organizovano na jezeru, pokraj hrama. Paroh Jovanović ističe kako ima dosta zainteresovanih, ali ne usuđuju se svi i da se oprobaju u ovom jedinstvenom duhovno-telesnom podvigu.

– Očekivano je da prvi put ne bude veliki broj učesnika. Za sada su se prijavila četvorica takmičara – istakao je Jovanović.

Nakon Svete Liturgije, od crkve do jezera, biće proneta Litija, a nakon plivanja za Časni Krst, folklorna grupa iz Novih Kozaraca izvešće prigodan program.
Vredno je istaći i da će ovo, prema rečima paroha Želimira Jovanovića, biti prvo plivanje za Bogojavljenski Časni Krst u široj okolini Kikinde, nakon Drugog svetskog rata. Inače, u mnogim drugim oblastima bivše Jugoslavije, koje i dalje naseljavaju pravoslavni Srbi, taj je običaj obnovljen još pre više od dve decenije.