Kikindski Centar za podršku ženama pridružio se globalnoj kampanji “Jedna milijarda ustaje za pravdu”, organizovanoj u znak podrške ženama koje su pretrpele nasilje. U 10 gradova u Srbiji aktivistkinje ženskog pokreta pridružile su se aktivistkinjama širom sveta u ovoj akciji, najvećoj u istoriji međunarodnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i devojkama.

Na platou Ispred kikindskog Osnovnog suda, održan je plesni performans, kako bi se skrenula pažnja javnosti da je odgovornost svakoga od nas da glasno iskažemo NE nasilju nad ženama, da pokažemo solidarnost sa ženama koje žive u situaciji nasilja.

Žrtve nasilja moraju da dobiju i odgovarajući tretman u institucijama, poruka je kampanje “Jedna milijarda ustaje za pravdu”. Efikasan rad pravosuđa, sudova znači i punu primenu Krivičnog zakonika, bez dominantno uslovnih kazni i kazni ispod zakonskog minimuma:

Direktorka Centra za podršku ženama Kikinda Marija Srdić izjavila je da bi procesi koje žene vode pred sudovima protiv nasilnika trebali da budu završeni u razumnom roku, a ne da traju godinama. “Važno je da centri za socijalni rad, ženske organizacije i grupe pruže druge odgavarjauće usluge za žene, kako bi njihov život nakon nasilja bio dostojan čoveka”, rekla je ona.

Poražavajaću statistike kaže da je svaka treća žena na planeti silovana ili prebijena tokom svog života, dok je u Srbiji to svaka druga žena. Osim deklarativnog izjašnjavaanja o nultoj toleranciji na nasilje, moramo svi činiti više.

“Ne samo da nasilje sprečimo, nego i da pomognemo onima koji se u nasilju nađu. Da nikada više naša zemlja ne bude ona koja drži neslavan rekord jer su u 2013. godini čak 43 žene ubijene su u porodičnom i partnerskom nasilju. To je nedopustivo”, ocenila je Marija Srdić.

Tokom prošle godine preko 300 žena obratilo se kikindskom Centru za neku vrstu pomoći. Više od 130 žena su u prošloj godini nove žrtve nasilja. Još više je, nažalost onih koje o nasilju ćute. Plesom protiv nasilja pridružili smo se globalnoj kampanji, ali ne zaboravimo prijateljice, komšinice, sestre, majke. Budimo im podrška.

Izvor: rtv