Bankarski sektor se sve više žali kako je teško doći do urednog i kreditno sposobnog klijenta.Iako su odavno uvedene starosne granice za korišćenje kreditnih proizvoda, penzioneri su najurednije platiše kako u izmirivanju državnih tako i bankarskih obaveza.

Pored sve veće ponude kredita za penzionere tu su i tekući računi ali i kreditne kartice.Đorđe Tešin, direktor filijale Pireus Banke u Kikindi tvrdi da su građanima najinteresantniji krediti.

– Pireus Banka trenutno ima najkonkurentniju ponudu namenjenu refinansiranju svih kreditnih obaveza, dozvoljene pozajmice, uz mogućnost dobijanja dodatnog keša za nenamensku potrošnju. Posebno se izdavaja novi Freš paket tekući račun koji obezbeđuje povoljnije kamate za kredite, kreditne kartice bez godišnje članarine, e banking i uslugu podele duga po kreditnim karticama na jednake mesečne rate.

Vojvođanska banka nudi u Penzija plus paketu Tekući račun, dozvoljeno prekoračenje, Dina debitnu karticu, Visa electron karticu kao i trajni nalog za plaćanje mesečnih obaveza. Cena ove usluge za penzionere je 95 dinara mesečno.
Unicredit banka u paketu kreiranom specijalno za ovu kategoriju građana za cenu od 95 dinara nudi tekući dinarski račun, tekući devizni račun, račun štednje po viđenju, račun oročenog depozita, maestro debitnu karticu, Visa Electron debitnu karticu.

Eurobanka ima niže troškove odobravanja kredita, višu godišnju kamatnu stopu od standardne za štednju u EUR, višu godišnju kamatnu stopu od standardne za štednju u RSD, niže provizije za bezgotovinska plaćanja van banke, trajni nalog za plaćanje računa, štedni trajni nalog čuvar penzije.

Miroslava Pajić, kreditni referent iz Aik Banke filijala Kikinda, napominje da je za penzionere najpovoljnije otvaranje računa koji je bez naknade,krediti se daju građanima do 75 godine, tu spadaju kratkoročni i dugoročni krediti.
Kada govorimo o kreditima, u ponudi su promenjive i fiksne kamatne stope, raspon kamate je od 12,50 posto do 26 posto, kada su fiksne kamate u pitanju.Kod promenjivih taj raspon je od 5,7 posto do 14,20 posto.

Ponude za penzionere se uvećavaju gotovo u svakoj banci, osim što važe za redovne platiše, oni su i najsigurniji korisnici kreditnih zajmova.

Izvor: radiokikinda