Imponuje mi što mi se pružila prilika da budem muzički ambasador Srbije na najvećem svetskom festivalu gajdaša „Magic od bagpipes and drones”, kaže Milan Vašalić.

Milanu Vašaliću iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, samoukom gajdašu koji podjednako dobro vlada ovim drevnim, ali i još 12 arhaičnih žičanih i duvačkih instrumenata, pružila se prilika da narednog meseca, učestvuje na najvećem svetskom festivalu gajdaša „Magic od bagpipes and drones”. Put u daleki San Francisko još uvek je pod znakom pitanja, jer muzičar, koreograf i vaspitač u kikindskoj Predškolskoj ustanovi „Dragljub Udicki” nije u mogućnosti da isfinansira putovanje u SAD. Milan ne krije da bi odlazak na znameniti festival za njega bila kruna petnaestogodišnjem bavljenja muzikom.

– Samo jedan gajdaš iz Hrvatske i ja smo sa prostora eks Jugoslavije dobili poziv da učestvujemo na festivalu koji će se u San Francisku održati od 6. do 9. aprila. Na njemu će nastupiti gajdaši iz Irske, Španije, Italije, Grčke i mnogih drugih zemalja. Prilika da se na festivalu pojavim u svojstvu muzičkog ambasador Srbije, već danima me kopka. Želje su jedno, a mogućnosti drugo. Za avionsku kartu i troškove za hranu, trebalo bi mi oko 1.200 evra. Ja taj novac nemam- priznaje gorko Milan.

Njegovo nadahnuto muziciranje nije na internetu promaklo oku i uhu organizatorima festivala, pa je nedavno stigao mejl sa poziv za učešće na planetarnom skupu gajdaša. Organizatori su mu sugerisali da ponese gajde, ali i ostale instrumente.

– Sem dipli i dvojanki, sviram frulu, kaval, tamburu – samicu, šargiju, južnomoravske, šopske đura i erske gajde, usnu harmoniku, ali i tapan i tarabuku. Za ovakav muzički izbor zaslužni su Goran Bregović i moj deda. Gajde sam prvi put čuo u antologijskoj numeri „Lipe cvatu”. Pre toga sam na tavanu porodične kuće pronašao diple, koje je deda nakon Drugog svetskog rata, kao kolonista, doneo u Banat. Neobičan ton dipli odmah me je opčinio- priča Milan. Neosporni muzički dar Milan je potvrdio prošle godine pobedom u serijalu „Šljivik”:

– Pobedu sam doživeo sam kao trijumf muzičkih uverenja od kojih ne odstupam. Tradicionalni instrumenti na kojima sviram, bili su oduvek naša svakodnevica. Iz nekog uverenja mnogi ih banalizuju i smatraju recidivima prošlosti. Tvrdim da su ti istrumenti egzotični. Slušajući ih, stranci shvataju svu širinu naše muzičke kulture i tradicije. Nadam se da će se u tome uveriti i Amerikance – kaže Milan.

Pohvali ga Brega i Lane

Mnogo mi znače reči hvale koje su mi uputili Goran Bregović i Željko Joksimović. Sa našim vrsnim umetnicima imao sam sreće da sarađujem 2008. godine na Eurosongu u Beogradu – ističe Milan.

Izvor: kurir