Dodela priznanja je deo projekta „Put ka vrhu”, čiji su nosioci agencija „Media Invent” i novosadski i beogradski Univerzitet, uz stručnu pomoć privrednih komora Vojvodine i Srbije, kao i lokalnih samouprava.

Na svečanosti u Opštini Kikinda, 17 priznanja dodeljeno je najuspešnijim kompanijama, privrednicima i preduzetnicima, kao i priznanja za društvenu odgovornost i humanitarni rad najzaslužnijima na teritoriji severnobanatskog okruga.

Ovo značajno ocenjivanje i vrednovanje preduzetničkog stvaralaštva i društvene odgovornosti ima posebnu težinu u trenutnim tržišnim uslovima, privrednom ambijentu i uslovima investiranja – ocenjuju i nagrađeni.

Uslove poslovanja znate, tu nema šta, nažalost, mnogo da se analizira. Međutim, ovo priznanje dokazuje da kompanija „Le Belier” posluje sa pozitivnim rezultatom, a u ovoj godini planira se i proširenje proizvodnih kapaciteta. U proizvodnim pogonima biće uposleno 106 novih radnika”, rekla je Olivera Kantar, iz kikindske kompanije „Le Belier”.

„Osnovni problem u privredi je danas – nelikvidnost. Kada bi se sprovodili već usvojeni propisi i zakonska regulativa oko rokova plaćanja, bilo mnogo bolje. Na nama je da ono što usvojimo – i primenjujemo, pa bi privreda bila rasterećenija”, rekao je Dragan Knežević, iz „Blik Produkt-a”.

Tradicija duga 152 godine već je garant uspešnog rada i prepoznatljivog brenda. Ipak, i za „Kikindski mlin” prošla godina bila je izuzetno teška zbog svojevrsne poslovne nesigurnosti, nedovršene, nedorečene zakonske regulative.

„Ne samo nama, svakome ko radi legalno i regularno je veoma teško. Teško je prodati i naplatiti, a pogotovo u našoj branši. Uveliko se već javno polemiše o uticaju tzv. sive zone. Po našim procenama, oko 50 procenata brašna i hleba proizvodi se upravo u sivoj zoni, što znači bez kontrole. Tu najviše trpi država”, naglasio je Dušan Đukanović, iz „Kikindskog mlina”.

Dodela priznanja bila je i prilika da se podsetimo na nekadašnju tradiciju velikih zadužbinara u Srbiji, pa je nagrada koja nosi ime kapetana Miše Anastasijevića svojevrsni podsetnik današnjim privrednicima i preduzetnicima, ali i svima nama. A, kratke smo pameti.

Izvor: rtv