Violinistkinja iz Kikinde ima 14 godina, a Evropa samo san?

0
2

Iako ima samo 14 godina, Kikinđanka Stefanija Udicki je svojim muziciranjem na violini već osvojila mnoge nagrade i srca publike. Učenica Škole za muzičke talente u Ćupriji prošle godine, na Međunarodnom takmičenju mladih violinista u Belgiji, osvojila je treće mesto.

Ove godine usledili su i pozivi za nastupe na prestižnim takmičenjima u Češkoj i Italiji. Ipak, kako to u Srbiji ne retko biva, da bi Stefanija otputovala i pokazala svu raskoš svog talenta, neophodna joj je finansijska pomoć.

Kao u svim velikim ljubavima, Stefanija Udicki je sa šest godina violinu odmah i zauvek odabrala. Sa nepunih 10 godina postala je učenica Škole za muzičke talente u Ćupriji. Sada vredno radi uz podršku profesorice Milice Mladenović.

U porodici Udicki, samohrana mama Senka podiže tri divne devojčice – Sofiju, Stefaniju i Stanislavu. Tri devojčice, tri različita talenta, tri ogromna razloga za borbu.

Značajna muzička takmičenja u Češkoj i Italiji izuzetna su prilika da još jedan talenat, mladi virtouz na violini dobije svoju šansu. Kikindska lokalna samouprava je odobrila deo sredstava, ali je za putovanja neophodno obezbediti još oko 500 evra.

Još uvek Stefanija svira na školskoj violini jer svoju nema. Za njoj omiljenog Paganinija trebaće joj violina koja, nadamo se, čeka baš nju.

Ovih dana Stefanija slavi 14 rođendan. Prilika da otputuje bio bi najlepši poklon. Nadamo se da još jedan izuzetan talenat neće ostati uskraćen za važan nastup pred evropskom publikom, jer je to zapravo ispit za sve nas.

Izvor: rtv