Samo nekoliko dana nakon priče o neizvesnom odlasku na najveći svetski festival gajdaša „Magic od bagpipes and drones”, uplate su počele da stižu­ kaže Milan Vašalić.

Kad se Srbi slože! Inicijativu da se Milanu Vašaliću iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde, omogući da ode u SAD, i kao muzički ambasador reprezentuje Srbiju, prepoznali su njegovi sunarodnici širom planete.

Novac za avionsku kartu i troškove za hranu, obezbedili su naši ljudi iz Austrije i Australije, članovi nekoliko kulturno­umetničkih društava iz Srbije, kao i Milanovi zemljaci iz Kikinde i rodnog sela.

– Samo nekoliko dana nakon pisanja, usledili su pozivi sa svih strana sveta. Nadao sam se da će neko, ipak, prepoznati značaj mog učešća od 6. do 9. aprila na najvećem svetskom festivalu gajdaša „Magic od bagpipes and drones”. Ne samo mene kao instrumentaliste, nego i mogućnosti da prezentujem kulturnu baštinu sprskog naroda.

Finansijska ali i moralna podrška republičkih i pokrajinskih institucija je izostala. Želeo sam da mi bar neko od njih uruči srpsku trobojku sa kojom ću se pojaviti u San Francisku­ priznaje Milan i nastavlja:

– Odlazak u SAD sigurno je potvrda da „mali ljudi” mogu da pomognu još „manjem” čoveku da pokuša da uradi velike stvari. To je i moja poruka onima koji nameravau da se jednog dana usude da za sebe i svoju zemlju nešto urade. Snovi se ostvaruju ako pokušate da ih podelite na nekim. U ostvarenju tih snova oslonite se na vama bliske ljude, ali i one koji u svom egu nisu preveliki. Oni će to da učine bolje nego bilo koja institucija­ uveren je Milan.

Muzičar, koreograf i vaspitač u kikindskoj Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki”, svira na gajdama, ali i na još 12 arhaičnih žičanih i duvačkih instrumenata. Skoro sve će ih i poneti u San Francisko:

– Nastup u SAD neće biti kruna moje petnaestogodišnje muzičke karijere, nego i mogućnost da naš narod predstavim na sasvim drugačiji način. To će biti moj skroman doprinos afirmaciji Srbije u svetu­ kaže Milan.

Izvor: kurir