Kikindska opština ispod svakog standarda po pošumljenosti

0
4

22. aprila na Dan planete Zemlje. U našoj opštini ovaj datum biće obeležen u četvrtak, kada se učenici vrate u školske klupe, jer je cilj akcije da se deca i mladi što više obuče u očuvanju prirode.

– Pored Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Zavod za javno zdravlje opštine Kikinda, Kulturni centar i Kancelarija za mlade, organizovaće program za najmlađe sugrađane u dvorištu Kulturnog centra. Izložićemo i 132. eko -poruke, koje su nam pristigle na konkurs za srednjoškolce – ističe Miodrag Bulajić, član Opštinskog veća zadužen za zaštitu životne sredine.

Doktorka Sanja Brusin – Beloš, načelnica Odeljenja higijene i humane ekologije u kikindskom Zavodu za javno zdravlje, podseća da je naš grad mnogo manje pošumljen nego što je uobičajeno u odnosu na broj stanovnika.

– U našoj opštini količina zelenila po broju stanovniku izrazito je mala. U Kikindi je manja od 1,5 metara kvadratnog zelenila po stanovniku, a po optimalnim standardima trebalo bi da bude bar 20 metara kvadratnih po stanovniku – ističe dr Brusin – Beloš.

U svetu se od 1970.godine obeležava Dan planete Zemlje, a stručnjaci upozoravaju, godinama unazad, da globalne kompanije moraju pod hitno da prestanu sa sečom šuma, zagađenjem vazduha i uništavanjem biljnog i životinjskog sveta.