Ima li novca za takmičenje vrhunske šahistkinje iz Kikinde?

0
3

Sa nepunih deset godina, Kikinđanka Marijana Bilić je pravi šahovski biser, talenat koji treba negovati. Prvakinja Vojvodine, Srbije, druga na Evropskom prvenstvu, druga na nedavno održanom turniru u Vrnjačkoj Banji u klategoriji devojčica do 14 godina. Međutim, Marijanin odlazak na Evropsko i Svetsko prvenstvo je pod znakom pitanja, jer je to prevelik izdatak za porodicu.

Njoj uspesi tek predstoje, ali je najlepše što Marijana s iskrenim dečijim žarom uživa u čarobnoj igri crno-belih figura.

U svetu jedne desetogodišnje devojčice, za razliku od većine njenih vršnjakinja, drugačiji kralj i kraljica su njena bajka. Magični svet crno-belih figura, za Marijanu Bilić, prvakinju države u šahu, njena su igra u kojoj s iskrenim dečijim žarom uživa. Uživa i pobeđuje svoje vršnjaklinje. Čini se s lakoćom.

U porodici Bilić svi su šahisti, ali su mama Mirjana i tata Dragana sada navijači i podrška Marijani i Milanku. Jer partije ionako gube.

Milanko, koji ima 12 godina, za sada češće pobeđuje, a kako naglašavaju sestra i brat Bilić, da bi bili dobri šahisti – morate biti i dobri učenici.

Kikindski šahovski klub “Radnički”, dugo je čekao da se pojavi ovakav talenat.

Međutim, Marijanin odlazak na Evropsko i Svetsko prvenstvo je pod znakom pitanja, jer je to prevelik izdatak za porodicu. Za talenat kakav je Marijana, nadamo se da će novca ipak biti. Ova devojčica to i zaslužuje. Sa puno samopouzdanja ona se tek nada uspesima.

Izvor: rtv