Kako je Kikinda rešila problem pasa lutalica

0
11

Kikinda je, za razliku od mnogih vojvođanskih gradova, na krajnje human način rešila ne mali problem pasa lutalica, ali je istovremeno učestalo plaćanje odšteta građanima koji su bili žrtve napada.

Kikindsko Prihvatilište za pse i mačke lutalice , koje je deo rada službe “Zoohigijene” pri Agenciji za poljoprivredu i malu privredu, otvoreno je 2011. godine. Izgradnja i rad Prihvatilišta bili su deo prekograničnog projekat pod nazivom “Odgovornost za zdravlje životinja” i rezultat je uspešne saradnje opštine Kikinda i mađarskog grada Makoa.

S početkom rada Zoohigijenske službe, koja ispunjava najviše evropske standarde, rešen je problem pasa lutalica ne samo na teritoriji kikindske opštine već i regiona, jer usluge službe Zoohigijena, odnosno Prihvatilišta trenutno koristiti još šest opština. Na osnovu prošlogodišnjih ugovora, četiri miliona i 200 hiljada dinara nije zanemarljiv finansijski efekat rada te službe.

Uz ispunjavanje evropskih standarda i u ovoj oblasti, rad Prihvatilišta omogućava zaštitu zdravlja i životinja i ljudi. Ono na čemu se posebno insistira je udomljavanje napuštenih životinja:

Određeni procenat pasa bude vraćen starim vlasnicima, a određeni broj se steriliše, vakciniše, čipuje i vrati na lokalitet gde je i pronađen. Ipak, najveći problem pravimo mi – ljudi.

Mnogi gradovi u Vojvodinii nose se sa problem velikog broja pasa lutalica na ulicama, kao i ne retkih slučajeva napada na prolaznike. Do 2011. godine i Kikinda je pokušavala da reši taj problem, uz isplatu odšteta građanima zbog ujeda pasa lutalica u čak višemilionskim iznosima. Sada je prioritet da psi iz kikindskog prihvatilišta nađu novi dom i – odgovornog vlasnika.

Izvor: rtv