Obeležavanje Evropskog dana parkova, u Kikindi je organizovano u jedinoj pravoj gradskoj zelenoj oazi – Velikom parku.

Tim povodom, u okviru časa u prirodi, zaposleni u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i stručnjacima javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju grada”, družili su se sa učenicima osnovnih škola, upoznavši najmlađe sa značajem i lepotama kikindskog parka Blandaš. U opštini Kikinda, na čijoj teritoriji je ukupna pošumljenost svega oko 0,5 procenata – više nego važan čas.

Jedini gradski park u Kikindi, Blandaš, kao zelena oaza grada ima veliku vrednost iz više razloga. Najmlađi to, na svu sreću, dobro nznaju.

Kikindski Veliki park ili Blandaš, podignut je 1896. godine, na površini od 2, 69 hektara. Kao jedan od najstarijih gradskih parkova, Blandaš je je pod zaštitom pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode. Poseban je, između ostalog, i po vrtno-arhitektonskim elementima, vrstama i starosti stabala:

Nadležni naglašavaju da konstantno rade na održavanju i sanaciji parka, uz neophodnu sanitarnu seču oštećenih grana ili stabala. Ipak, statistički podaci o pošumljenosti teritorije opštine, ni malo ne idu na ruku Kikinđanima. Procenat od svega 0,3 do 0,5 pošumljenih površina, smešta nas na začelje evropske lestvice. Nedostatak sredstava najčešći je razlog zašto se ne čini više, mada je proteklih godina situacija bar donekle popravljena.

Pošumljavanje i , pre svega održavanje zasada, ostaju velika obaveza i na dalje. Uz sredstva iz lokalnog budžeta, na raspolaganju su prekogranični projekti, ali i drugi izvori finansiranja koje treba iskoristiti. Poseban aspekt ove priče su vetrozaštitni pojasevi, kako ubuduće malo snega i jak vetar ne bi izazivali katastrofalne posledice. I, naravno, pod uslovom da sami ne sečemo stabla.

Izvor: rtv