Udruženje građana „Zajedno zajedno” održalo je u ponedeljak 23. juna uličnu akciju u okviru kampanje „Kaži i ti glasno” na Trgu srpskih dobrovoljaca u Kikindi.

Tom prilikom, aktivisti i aktivistkinje su informisali građane Kikinde o njihovim pravima iz radnog odnosa, mehanizmima zaštite i upućivali ih na nadležne institucije koje imaju mogućnost da reaguju u slučaju kršenja tih prava.

Građani su učestvovali i u anketi sa “lakim pitanjima” iz oblasti rada i zapošljavanja, u kojoj su mogli da provere koliko dobro poznaju svoja prava.

„Namera kampanje „Kaži i ti glasno” je da približi što većem broju ljudi pojam dostojanstvenog rada i informiše građane i građanke o njihovim pravima. Rad na crno, blanko otkazi, neisplaćivanje zarada, nepoštovanje principa bezbednosti i zdravlja na radu, mobing i diskriminacija na radnom mestu su danas u razgovoru sa građanima i građankama bili teme i problemi sa kojima se suočavaju” – izjavila je predsednica Udruženja građana „Zajedno zajedno” Snežana Milčić.

U nastavku kampanje „Kaži i ti glasno” će osim uličnih akcija biti predstavljeni i kratki video spotovi, u kojima su intervjuisani građani koji su koristili pravnu pomoć koalicije „Crno na belo”, kao i poslodavci koji poštuju prava radnika.

Kampanja „Kaži i ti glasno” se organizuje u okviru projekta „Efikasnija uloga građana i civilnog društva u zaštiti prava radnika”, koju sprovodi Fondacija Centar za demokratiju sa partnerskim organizacijama „Zajedno zajedno” iz Beograda, „Timočki klub” iz Knjaževca i „Resurs centar” iz Majdanpeka, a podržava USAID preko Instituta za održive zajednice u okviru programa “Građansko društvo za budućnost”.