Na ovogodišnjoj republičkoj smotri naučno-istraživačkih radova održanoj u Kragujevcu, najbolje su bile gimnazijalke iz Kikinde. Milana Grbić, učenica 3. razreda plasirala se na prvo mesto i osvojila 98 bodova, ona se u svom radu bavila analogijom i uticajima u prozi Džeka Keruka i Selindžera.

Maturantkinja Olja Brkić, osvojila je drugo mesto sa 90 bodova i govorila je o ekspresionizmu u delu ruskog pisca Leonida Andrejeva. Mentor,Srđan Srdić, navodi da se na ovom takmičenju učenici ne bore jedni protiv drugih, nego sami protiv sebe.

– Ovo je prilika da se, kroz vannastavne aktivnosti, dođe do republičkog nivoa. Filološki fakultet će prvi put ove godine priznati takmičenje, te učenice na prijemnom za upis na fakultet neće polagati onaj deo koji se odnosi na književnost,već samo test iz gramatike srpskog jezika, rekao je Srdić.
Milana Grbić i Olja Brkić,izdvojile su se svojim jedinstvenim analitičko-književnim radovima.

– Selinžerov roman”Lovac u žitu” i Keruakov “Na putu” imaju zajedničku nit koja ih povezuje, to su jezički varijateti o kojima sam i pisala, rekla je Grbić.

– Analizirala sam dela ruskog pisca Leonida Andrejeva, čija su dela nepravedno zaboravljena.Nagrade smo dobile jer smo analizirale teme koje su van školskog programa. Naši radovi su bili drugačiji u odnosu na ostale,jedinstveni, stilski i u svakom drugom smislu-rekla je Olja.

Uspešne gimnazijalke su i polaznice Radionice kreativnog čitanja, koju u Narodnoj biblioteci”Jovan Popović” vodi književnik Srđan Srdić.

Izvor: radiokikinda