Ko najlakše nalazi posao?

0
89

Na koji način pronaći posao, pitanje je sa kojim se suočava više od deset odsto stanovništva u kikindskoj opštini.

Od nedavno, kao jedna od aktivnih mera politike zapošljavanja, sve više postaju Sajmovi. Nakon prošlogodišnjeg Sajma u Kikindi, više od 65 odsto onih koji su se prijavili poslodavcima na Sajmu, pronašlo je posao, rekla je Vesna Danić, savetnik za zapošljavanje u Nacionalnoj službi,filijala Kikinda.

– Sajam zapošljavanja u Kikindi ima dobre efekte – u 2012. godini više od 44 odsto prijavljenih našlo je posao. Što se tiče 2014. godine, direktno sa Sajma zapošljavanja koji je održan u martu, oko 25 osoba došlo je do zaposlenja. To su svi oblici rada: privremeni poslovi, rad na određenoi i neodređeno – rekla je Danić.

Broj nezaposlenih lica na evidenciji Nacionalne službe, trenutno je 6.068, ali se on svakodnevno menja!

– Novi ljudi svakodnevno dolaze, oni kojima prestaju prava brišu se sa evidencije u skladu za Zakonom o zapošljavanju. Što se tiče strukture nezaposlenih, najveći je broj onih sa osnovnim obrazovanjem ili bez, kao i osoba sa trećim stepenom stručne spreme – dodala je Danić.

Evidentirana suficitarna zanimanja su, u najvećem broju: bravari, prerađivači hrane i pića, automehaničari, i prodavci trećeg stepena. Do posla najbrže dolaze diplomirani farmaceuti, oftamolozi i programeri.

Izvor: radiokikinda
Foto: 6yka.com