Talentovana Stefanija iz Kikinde konačno dobija svoju violinu!

0
13

Niko radosniji od četrnaestogodišnje Stefanije Udicki iz Kikinde. Ovog leta, kao đak bez premca, s najvišom ocenom okončala je osnovnu i odmah upisala Srednju školu za muzičke talente u Ćupriji. A za za nekoliko dana ispuniće se životni san ove izuzetno darovite devojčice koja odrasta u siromaštvu – da ima svoju violinu.

stefanija-udicki-violina-kikinda

Da Stefanijina sudbina iz osnova počne da se menja, postarale su se kolege njenog pre tri godine prerano preminulog oca Siniše, novinara u Radio Kikindi. Preko medija pokrenuta akcija pomoći mladoj violinistkinji urodila je plodom. Sreća je ubrzo počela da se osmehuje ovom devojčurku, stručnjaci tvrde – budućem velikom muzičkom virtuozu.

U nastojanju da Stefaniji i još dvema ćerkama, Sofiji (16) i Stanislavi (12), obezbedi ono najosnovnije za život i školovanje, Senka Udicki se dovija kako zna i ume. Od diplome profesora biologije ova samohrana majka nema ama baš nikakve vajde. Angažman u struci ostao je pusti san. Zato, u nastojanju da dopuni skromnu zaradu ostvarenu od krojačkog posla u lokalnom pozorištu, dodatno kod kuće izgara za šivaćom mašinom.

Uplašila se bila, poverava nam se, da neće moći da iškoluje decu, pogotovo Stefaniju, koja je četiri godine odvojena od porodice. Sada kada su joj dobri ljudi pritekli u pomoć, ova vredna i uporna žena s više vedrine gleda na obaveze koje novi dani nose.

Saznavši za iskušenja s kojima se talentovana devojčica suočava, poslovodstvo kompanije A.S.A. koja, inače, brine o čistoći Kikinde, krajem aprila odlučilo je da je do kraja školske godine stipendira sa 10.000 dinara mesečno.

Stefanijinoj majci direktor kikindske podružnice ove firme Ilija Rajić uručio je tada i ček na 30.000 dinara – da mlada violistkinja otputuje na svetski priznato nadmetanje u Italiji.

– Sokoli me osećaj da i u ovim surovim vremenima siromaštva ima dobrote. Zahvalna sam svima koji su nam pomogli: lokalnoj samoupravi, koja nas je finansijski podržala, pa kompaniji A.S.A.

Tu je i još jedan darodavac, koji neće publicitet, a koji je priložio novac za violinu. Do sada je Stanislava svirala na školskom instrumentu, s kojim je i nastupala na takmičenjima.

U celoj priči dragocena je, naravno, i uloga novinara, koji su animirali javnost – kaže Senka, uz napomenu da je Stefanija sada sa školskim drugarima iz Ćuprije na muzičkom festivalu kod Kusturice, na Mokroj gori.

Muzičkom biseru sa severa Banata, zahvaljujući ogromnom daru i trudu, uveliko se otvara široki horizont uspeha.

Osvojila je brojne, uglavnom najvrednije, nagrade. Lane je, primera radi, na svetski priznatom festivalu mladih violinista u Belgiji bila treća. Među vršnjacima u Srbiji je, inače, bez premca, što je nedavno u glavnom gradu i potvrdila.

Izvor: novosti