Predstavnici Udruženja građana „Kikindska inicijativa mladih” danas su predstavili program Evropske komisije „Mladi u akciji” i „Evropski volonterski servis” putem koga svi mladi sugrađani do 30 godina mogu da putuju po Evropi i učestvuju u mnogim aktivnostima.

kikindska-inicijativa-mladih

– Od 2011.godine dobili smo sertifikat koji omogućava da šaljemo volontere u zemlje Evropske unije na trening seminare i razmene mladih i im omogućili da nauče o novim kulturama i običajima. Ovo treba iskoristiti jer danas malo ko ima da poseti i malo bolje upozna Austriju, Italiju, Nemačku ili neku drugu evropsku zemlju – ističe Dragana Dukić, izvršna direktorica KIM-a.

Ona ističe da je jedini uslov za učešće u projektu „Mladi u akciji” da zainteresovani imaju do 30 godina, a obrazovanje i zanimanje se ne gleda. Čak je plaćen put i smeštaj, kao i volonterski honorar dok se boravi u nekoj zemlji.

Volonterke ovog Udruženja Svetlana Marčeta, studentkinja na master studijama psihologije i Nataša Dobrijević, student Matematičkog fakulteta u Beogradu, upravo na ovaj način boravile su u Južnoj Italiji par dana.

– Bile smo devet dana u Sibernu, na seminaru čija je glavna tema bila korišćenje interneta kao medija u svrhu promocije omladinskog aktivizma. Tamo su bili i mladi iz Češke, Nemačke i drugih zemalja. Ujedno su bile organizovan i radionice o kompjuterskim softverima i razmeni ideja – kaže Svetlana Marčeta.

Dunja Glišić, bila je u Salzburgu, u Austriji, gde je bila deset meseci:

– Imam 25 godina i tamo sam volontirala u organizaciji koja brine o ishrani dece od 5 do 12 godina, jer sam po obrazovanju strukovni nutricionista dijabetičar.

Kikindska inicijativa mladih u oktobru će aplicirati za sertifikat koji će omogućiti da šalje ali i da ugosti volontere iz drugih zemalja na devet meseci.

Izvor: radiokikinda