27. jul – Dan sela u Banatskom Velikom Selu

0
8

Povodom proslave Dana sela, u Banatskom Velikom Selu će se od četvrtka 24. do nedelje 27. jula odžati prigodan sportsko, kulturno-umetnički program.

EPSON DSC picture

Tradicija koja traje od dolaska kolonista posle II svetskog rata na severu Banata, nastavlja se i dalje. Na daleko poznata proslava neće izostati ni ove godine, zaključno sa danom koji je odabran za proslavu dana Banatskog Velikog Sela, 27. jula.

Program počinje u četvrtak 24. jula, fudbalskom prijateljskom utakmicom izmedju domaće Kozare i gostiju, ekipe Jedinstva iz Novog Bečeja. Početak utakmice je zakazan za 17 časova na stadionu FK Kozare. Za drugi dan proslave odabran je kulturni program, prvo će od 17 i 30 časova biti prikazana izložba slika Tanje Đaković na platou ispred zavičajne kuće, a posle od 18 časova na istom mestu će se predstaviti talenti Banatskog Velikog Sela. U subotu, trećeg dana biće održan večernji tradicionalni koncert KUD-a „Marija Bursać” iz Banatskog Velikog Sela sa gostima. A tokom dana će biti od 10 časova aktivnosti lovačkog udruženja „Velebit”. Poslednjeg i centralnog dana proslave Dana sela odrganizovaće se takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Kotlić 2014”, na ribnjaku „Laguna”, kao i već tradicionalna prijateljska utakmica između domaće Kozare i gostiju iz Zrenjanina, ekipe Banata.

Naravno u slučaju kiše sva kulturna dešavanja će se održati u Domu kulture.

Nešto što je već prepoznatljivo za Banatsko Veliko Selo, i što mnogi jedva čekaju, a mnogi i dolaze samo zbog toga, je i zabava koja će se odvijati u večernjim časovima. Svako veče u terminu proslave Dana sela, biće organizovan bogat zabavno-umetnički program u bašti Doma kulture, svako veče od 21 do 4 časa.

Tekst: Dušan Rodić