Na jedanestoj po redu tradicionaloj turističko-kulturnoj manifestaciji „Štrudlijada“ koja se u organizaciji Kola srpskih sestara održala u Novom Miloševu, čuvena kikindska štrudla ponela je epitet najbolje štrudle.

kikindska-strudla

Nadaleko poznata kikindska štrudla u takmičarskom delu manifestacije zauzela je prvo mesto u kategoriji štrudli napravljenih u pekarama. Tako je Pekara Kikinda, koja je prošle godine prešla u vlasništvo Pekarske Industrije AS „Braća Stanković“, dokazala da se u Kikindi i dalje spravlja najkvalitenija štrudla kojoj ljubitelji ove tradicionalne poslastice ne mogu da odole.

Kikindska štrudla pravi se po originalnoj recepturi staroj 120 godina, od najkvalitetnijih sastojaka i predstavlja izvrsnu poslasticu za svaku priliku. Kompanija AS Braća Stanković kupila je pogon Pekare Kikinda nakon što je pekara 5 godina bila u stečaju, i vratila na tržište čuvenu Kikindsku štrudlu sa makom i orasima.

Na ovogodišnjoj Štrudlijadi, Pekara Kikinda učestvovala je i u izradi najveće štrudle koja se svake godine deli posetiocima manifestacije. Pored takmičarske kategorije u kojoj su snage odmerile pekare, poslastičarnice i radionice za izradu peciva, u kategoriji koja je namenjena domaćicama, veliki broj učesnica pokazao je zavidno znanje i umešnost u spravljanju poslastice po kojoj je ovaj deo Vojvodine poznat.

Svake godine “Štrudlijada” okupi veliki broj posetilaca i ljubitelja dobrog zalogaja, a pored degustacije najboljih štrudli, manifestacija podrazumeva i čitav niz pratećih aktivnosti, kao što su prezentacije starih zanata, hrane, meda, vina, izložbe ručnih radova, kao i bogat kulturno-umetnički program zbog čega organizacija Štrudlijade daje veliki doprinos očuvanju običaja, kulture, i tradicije naroda koji žive na ovim prostorima.