U Novim Kozarcima slavi se Sveti Ilija

0
2

Za meštane Novih Kozaraca sutra je veliki dan. Pravoslavni vernici sutra 2. avgusta slave Svetog Iliju u Hramu koji je posvećen velikom zaštitniku.

novi-kozarci-Izgradnja Hrama u Novim Kozarcima privodi se kraju, asfaltirana je staza oko crkve, krečenje unutrašnjosti je završeno, a ručno rađeni Ikonostas postavljen je pre mesec dana, rekao je jerej u Hramu Svetog Ilije, Želimir Jovanović.

– Sveta lituragija počinje sutra u 9 i 30 časova, nakon nje sledi rezanje kolača. Ove godine kumovi slave su porodica Misić. Meštani isčekuju ovu duhovnu radost, pripremaju se i dočekuju goste. Crkvena zajednica večeras će služiti prazničnu liturgiju sa početkom u 17 sati i tom prilikom pozivam sve vernika da prisustvuju velikom događaju,rekao je Jovanović.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima. Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja. Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu.

Izvor: radiokikinda