Smiljana Slavnić, od kako je pre šest godina ostala bez posla, posvetila se svojoj velikoj ljubavi, uzgoju cveća.

ljubav-prema-cvecuDanas je vlasnica Poljoprivrednog gazdinstva i rasadnika cveća „Slavnić“, ima nekoliko svojih plastenika i što je najbitnije radi ono što voli. Sve je počelo sa jednim plastenikom, vremenom uzgoj cveća, osim što je predstavljao njen hobi, postalo je i primarno zanimanje njene porodice i posao koji je donosio prihode za život.

– Vremenom smo pored jednog plastenika kupili još dva, kao u svakom poslu i ovaj zahteva inovacije te stalno dokupljujemo novu opremu, pratimo tržište, kada je reč i o novim biljnim vrstama koje pažljivo i sa ljubavlju gajimo, rekla je Smiljana.

U početku su imali mali broj vrsta cveća, tek toliko koliko je moglo da stane u jedan plastenik. Trebalo je dosta novca da pokrenemo proizvodnju, morali smo kreditno da se zadužimo kako bi podigli plastenike, podsećajući se da je za samo jedan plastenik potrebno 4000 evra. Povećanjem proizvodnje, rastao je i broj novih sadnica cveća .Najviše proizvodimo:muškatle,puzavice, sitan rasad..Ova godina je za sve proizvođače cveća specifična zbog vremenskih uslova i obilnih padavina, rad je neprekidan, dodala je Smiljana.

– Radimo tokom cele godine, u toku leta proizvodimo za jesen, kako bi stigla jesenja proizvodnja cveća.Tokom zime vodimo računa da cveće bude spremno za prolećnu prodaju. Cveće oseti svu pažnju koju mu pružate, kaže Smiljana.

Sa nama je podelila i male tajne zanata, u plasteniku se svakodnevno pušta muzika, od klasične do zabavne koja prija cveću, ali i ovim vrednim ljudima koji su uspeli da spoje lepo i korisno i da uživaju u poslu. Cveće svakodnevno prodaju na gradskoj pijaci u Kikindi, a možete ga kupiti i u njihovom rasadniku.

„U životu se ne trpi predaja, kada je najteže nastavite dalje jer posla uvek ima, uz cveće ostvarili smo svoje snove koje i živimo“, zaključila je Smiljana.

Izvor: radiokikinda