Kikindskim osnovnim i srednjim školama trenutno nedostaje čak deset profesora matematike.

matematika

Umesto profesora, matematiku predaju, uglavnom, inženjeri mašinstva i elektrotehnike, jer na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema potrebnog kadra.

– Osnovne škole imaju veći problem od srednjih škola zbog nedostatka nastavnika matematike. Ove godine četiri profesora matematike otišla su u penziju, a slabo je interesovanje mladih ljudi za studije matematike, tako da je taj kadar deficitaran. Problem se rešava angažovanjem inženjera mašinstva i elektrotehnike, koji po proceni direktora određene škole mogu da predaju taj predmet – objašnjava Vitomir Radak, dugogodišnji direktor OŠ „Sveti Sava“ i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola.

Za razliku od profesora matematike kojih nema dovoljno, škole trenutno imaju više profesora istorije, geografije i fizičkog vaspitanja nego što im treba. Zbog toga će pojedini u narednoj školskoj godini imati manju normu od 20 časova mesečno, a samim tim i manju platu. To je, ipak, bolje rešenje od gubitka posla, jer je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje 13 profesora fizičke kulture.

– Postigli smo dogovor između osnovnih i srednjih škola da se nastavnici i profesori ovih predmeta raspodele po školama. Međutim, od septembra će imati manju normu pa će im i plate će biti srazmerno manje. Svi nastavnici koji su u stalnom radnom odnosu imaju prednost prilikom preraspodele – kaže Vitomir Radak.

Za posao strepe i učitelji, jer će ovog septembra u kikindskim školama biti čak 100 prvaka manje nego pre godinu dana. – Ovog septembra niko od učitelja neće biti tehnološki višak, jer je u školama napravljena drugačija preraspodela. Međutim, naredne školske godine očekuju nas ozbiljni problemi, jer će đaka sigurno biti još manje – kaže Radak.

 

Izvor: blic