ODLAZI GENIJE IZ KIKINDE, NIKOLA TEPAVAC: U Srbiji za mene nema budućnosti

0
7

Kikinđanin Nikola Tepavac (20), briljantan inovator u oblasti robotike i genije, čiji su radovi višestruko nagrađivani, otputovao je 15. avgusta u SAD na jednogodišnju studentsku razmenu. Jedan od desetoro najboljih mladih naučnika Srbije ne krije da bi tamo voleo i da ostane. Tako će Srbija ostati bez još jednog u nizu koji bi svojim znanjem mogli umnogome da unaprede zemlju.

nikola-tepavac-kikinda-amerika

– Nažalost, ne vidim sebe u Srbiji. Nemamo kapacitete u oblasti robotike. Voleo bih da ostanem u Americi i tamo završim fakultet. Sviđa mi se njihov model studiranja – bez ustezanja priznaje Nikola, koji je tokom gimnazijskih dana maštao da školovanje nastavi u Institutu za tehnologiju u Bostonu, a nakon toga postane stručnjak NASA.

Nezaposleni roditelji nisu bili u mogućnosti da mu omoguće odlazak, pa je ovaj mladi genije upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu. Sudbina ga je ipak pogledala.

– Našao sam se na listi srpskih studenata koji će narednih godinu dana studirati na Fakultetu tehničkih nauka u Tenesiju, u gradu Kurvilu, nedaleko od Nešvila. Možda ovo nije najdirektniji put do NASA, ali je svakako prvi korak ka ispunjenju mojih snova – kaže Tepavac, čiji pradeda potiče iz sela u kojem je rođen slavni NikolaTesla:

– Godi mi kad mi kolege kažu da će u Americi boraviti potencijalni Teslin naslednik, ali sam svestan da upoređivanje s najvećih srpskim genijem nosi veliku odgovornost. Poznato je da su se naši najveći naučnici profesionalno ostvarili u Americi. Možda su roditelji nešto predosetili kad sam se rodio, pa odlučili da mi daju ime Nikola.

Izvor: kurir