Dani ludaje turističko-kulturna manifestacija koja se održava drugog vikenda u oktobru, 29. godinu zaredom, biće organizovana i ove godine.

ludaja-dani-ludaje-kikinda-2014-ilovekikinda

Takmičenje za najteži i najduži plod tikve postalo je prestižno i u regionu, a dosadašnji rekord ostvario je 2010. godine Milan Desnica iz Savinog Sela, sa plodom ludaje teškim 288,3 kilograma.

Prvo kao učenik futoške škole, a potom i kao proizvođač, Milan je inače četvorostruki pobednik te manifestascije.

Iako nam godina nije išla na ruku, u domaćinstvu brojne i složne porodice Desnica u Savinom Selu uspeli su izgleda da pronađu pravi recept za šampionske ludaje.

Apsolvent na Poljoprivrednom fakultetu uz Novom Sadu, Milan je spojio profesiju i netipičan hobi uzgoja ludaja. Porodica Desnica bavi se isključivo poljoprivredom i svi svesrdno pomažu Milanu da, nadaju se, obori svoj dosadašnji rekord.

Ludaja, tikva, bundevara, kako god je zvali, ova korisna povrtarska biljka ima čudesan plod koji se može iskoristiti na hiljadu načina. Iako tako izgleda, ludaje nije baš jednostavno uzgajati, ali se najbolji i po tome razlikuju.

Kada dođe oktobar i Dani ludaje, biće problem ovu šampionku i pripremiti za – put.

Možda će Kikinđani biti ljubomorni, ali čini se da šampionska ludaja ponovo stiže iz Savinog Sela. Ako sve bude u redu, oktobra ćemo to i – zabeležiti.

Izvor: rtv