KIKINDA: Nakon početka školske godine, najveća briga u kikindskim domaćinstvima je priprema za predstojeću zimu.

drva-zima-kikinda

Medijskim najavama o manjoj količini uglja, poskupljenju struje i gasnoj krizi zbog situacije u Ukrajini, dodatno se povećava zebnja oko početka grejne sezone. Najveći broj domaćinstava u Kikindi greje se na gas, potom slede oni koji kuće greju na struju i čvrsto gorivo. Kikindska „Toplana“ jedna je od nekoliko u Srbiji koje nemaju alternativu nego mogu koristiti samo gas.

Na kvantataškoj pijaci u Kikindi kupci najviše traže bukovinu, koja se prodaje za 4.300 dinara po kubiku, ali, kako saznajemo od prodavaca, već ovih dana očekuje se da poskupi za 200 dinara po kubiku. Trenutnom prodajom prodavci su, kažu, zadovoljni.

Na stovarištu u Ulici Marka Kraljevića cena uglja varira u zavisnosti od vrste. Prodaju se „bosanski komad”, „bosanska kocka”, „kovinska kocka” i „kovinski komad” i „kolubara”. Ljudi zovu i raspituju se, ali manje je onih koji dođu i kupe ogrev. Cena uglja je od 7.500 za „kolubaru” do 9.700 dinara za „bosansku kocku”.

Još početkom godine stovarište u Ulici Žarka Zrenjanina napravilo je ugovore sa sindikatima o kupovini ogreva. Na lageru ima briketa, a do ogrevnog drveta se, kažu, teško stiže zbog poplava. Cene su tek nešto više u odnosu na prošlu godinu. Lane je kubik drva bio od 4.700 do 4.800 dinara, a sada je kubik celog drveta 4.800 dinara, dok je sečenje 200 dinara. Na ovom stovarištu ogrev je moguće platiti na rate, čekovima građana.

Prema informacijama Agencije za energetiku i dalje je najjefitnije grejanje na čvrsto gorivo. Za stan od 60 kvadratnih metara potrebno je 35.000 dinara. Najskuplje će ove zime biti grejanje na lož ulje, što bi za istu kvadraturu iznosilo 175.000 dinara.

izvor: dnevnik