Uskoro počinje berba kukuruza!

0
2

Na prošlonedeljnoj manifestaciji “Dan polja”, okupljeni poljoprivredni proizvođači, ali i stručnjaci, složili su se u jednom, da će ovogodišnji prinosi kukuruza biti veći od višegodišnjih. Prema rečima Đorđa Jockovića, sa Novosadskog instituta, tokom sledeće sedmice trebalo bi da počne berba ranih sorti, a tada će biti  poznati i prvi rezultati.

kukurz

-Svakako da je kukuruz najvažnija biljna vrsta kod nas, a ove godine, pod ovom kulturom, je zasejano oko milion hektara. Vremenski uslovi su bili izuzetno povoljni za kukuruz jer je bilo dovoljno padavina u ključnim mesecima tj. u periodu nalivanja zrna. Zbog svega toga, ove godine, očekujemo jako dobre prinose možda čak i rekordne.

Poljoprivrednici očekuju dobre prinose, ali je cena ono što ih zabrinjava. Prema rečima Ervina Čikoša, poljoprivrednika iz Kikinde, ukoliko otkupna cena kukuruza bude niska još više će opteretiti već zadužene proizvođače.

-Pod kukuruzom sam zasejao oko 25 jutara i za sada usev izgleda veoma dobro jer je kišovito vreme pogodovalo njegovom razvoju. Očekujem dobre prinose, ali prema onome što smo čuli, cena nimalo ne obećava. Spominje se cena između osam i deset evra po toni što jedva pokriva troškove proizvodnje.

Prema mišljenju stručnjaka ovogodišnji rod kukuruza najverovatnije će morati na dosušivanje, što će povećati troškove proizvodnje, ali zato proizvođači mogu biti mirni jer se ove godine ne očekuje pojava aflatoksina.

izvor: radio kikinda