Otkup kartona i plastike

0
11

Kompanija A.S.A. u saradnji sa opštinom Kikinda otvorila je prvi Centar za sakupljanje. Ovaj Centar biće u službi građana, kako bi otpad koji građani ne mogu odložiti u kante i kontejnere, doneli na lokaciju centra.

Tako i sekundarne sirovine koje izdvoje u svojoj kući mogu doneti na otkup i time poboljšati kućni buyet. Ovom prilikom predstavnicima opštine Nova Crnja i JKP „8. Avgust” iz Nove Crnje predat je na korišćenje kamion smećar.

– U Centar za sakupljanje uloženo je 100.000 evra – kaže Bojan Marković, direktor Kompanije A.S.A. Srbija. – Centar će biti otvoren radnim danima i subotom od 8 do 16 sati. Građani će moći da odlažu otpad koji ne mogu da ubacuju u kontejner. To su kabasti otpad, stari nameštaj, građevinski šut, plastika, papir, odnosno sve ono što ne može da stane u kantu, a što svako domaćinstvo ima. Donošenje otpada se ne naplaćuje, a papir, plastika i pet ambalaža moći će da se refundira. Tačnije računi građana biće umanjeni za onoliko novca koliko su doneli kartona ili plastike.

Elektronska vaga precizno će izmeriti koliko je kartona ili plastike doneto, tada će građanin dobiti revers sa kojim će na blagajni firme moći da podigne novac ili pak da se dogovori da mu se ta suma odbije od računa za odnošenje smeća.

– Ovo je jedan od načina kako se revitalizuje originalni projekat – stvaranje Regionalne deponije u punom kapacitetu. Lokalna samourava ne samo da će dati podršku, nego ćemo redifinisati odnose sa A.S.A. – om. Želimo da dogovorimo zajedničku politiku koja će Kikindi doneti kvalitet u upravljanju otpadom. Lokalna samouprava preuzeće svoje obaveze, a s druge strane očekujemo da i A.S.A. uradi ono što svi očekujemo. Ovo je jedan od prvih koraka u daljoj saradnji i drago nam je da je A.S.A. krenula nešto da radi što ne zavisi samo od kompanije nego i od lokalne samouprave koja je suvlasnik firme – istakao je, nakon presecanja vrpce, predsednik Opštine Kikinda Pavle Markov.

U ovom objektu zaposlena su tri radnika, a u martu se očekuje zapošljavanje još pet osoba. Centar za sakupljanje se nalazi u Ulici Bašaidski drum 48-50 i Karlovački drum 11, u blizini ulaza u Livnicu „Cimos”.

Izvor: dnevnik.rs