Uhapšeni kradljivci nafte u Kikindi

0
5

Kako nam je potvrđeno u policiji, u pokušaju krađe nafte iz lokomotive na Železničkoj stanici u Kikindi uhvaćena su dva lica, obojica inače zaposleni na železnici. Pored pokretanja krivične prijave, suspendovani su sa posla, a u toku je disciplinski postupak, potvrđeno nam je u Železnicama Srbije.

Pored ovog nemilog događaja, svaka godina, inače donosi sve veći broj problema i sve učestalije krađe na železnici, čime je pre svega ozbiljno ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja.

A krade se sve, kolosečni pribor, delovi koloseka, spoljne i unutrašnje vezice, zavrtnji, šine, poklopci, šahtovi. Sve to završavava na ilegalnim stovarištima kao sekundarne sirovine.

“Bilo bi mi lakše da odgovorim šta se ne krade. Bukvalno, sve što može da se skine , sve što je od metala to se i krade. Od 22 evidentirane krađe, čak 16, donosno 72% odnoslilo se na kolosečni pribor “, rekao je Milan Kebić iz Centra za unutrašnju bezbednost i zaštitu.

Tokom prošle godine, u delu kikindske železnice zvanično su prijavljene 22 krađe, a ukupna šteta prelazi vrednost od dva miliona dinara. Krađa telefonskih kablova na delu železnice prema rumunskom gradu Žombolju predstavlja ozbiljan problem u međunardnom saobraćaju. Ipak, krađa delova vagona bila je za železnicu – najskuplja.

„U pitanju je krađa rasporednika, na žargonu automobila to je glavni kočioni cilinder, čija je vrednost oko dve hiljade evra. Šteta zbog te krađe bila je oko milion i 400 hiljada dinara”, naglasio je Milan Kebić.

Ono što je mnogo važnije i od same materijalne štete je činjenica da je ovim krađama ozbiljno ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja. Najavljene izmene u zakonskoj regulativi konačno bi trebale da obuhvate i ovaj segment. Primera radi, krađa na kolosečnom priboru iz koloseka koji vodi do fabike MSK imala bi nesagledive posledice.

„Iako Metanol, nažalost trenutnio ne radi, u normalnim okolnostima niko od nas ne sme ni da pomisli šta bi se desilo ukoliko bi došlo do iskliznuća cisterni koje su natovarene metanolom ili sirćetnom kiselinom”, dodao je Kebić.

Od svih ukradenih stvari tokom prošle godine vraćena je tabla lima, dimenzija 1 puta 1,5 metar, jer je mreža kradljivaca više nego dobro organizovana. Još jedan problem su požari. Prošle godine desila su se čak 32 požara, u neposrednoj blizini železničkog čvora, odnosno pretakališta.Razlog – namerno upaljena strnjika. Počinilac ili počinioci – nepoznati. A šteta je mogla biti ogromna.

Izvor: rtv