SAOBRAĆAJ: Vožnja u pijanom stanju jedan od najčešćih prekršaja u Kikindi

0
6

Vožnja pod dejstvom alkohola je, prema podacima Policije, pored vožnje neprilagođenom brzinom i nepropisnog parkiranja, jedan od najčešćih uzroka, saobraćajnih nesreća.

Saobracajni-policajac-saobraćaj

Samo prošle godine zabeleženo je više od 70.000 pijanih vozača na putevima u Srbiji – alkohol je u preko 2000 slučajeva bio glavni uzrok nesreće. Kikindska policija je, tokom prvih šest meseci zabležila čak 73 prekršaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju, rekao je Predrag Veličkov – viši policijski inspektor, pomoćnik komandira Saobraćajne policijske ispostave u Kikindi.

– Od 73 prekršaja, sedam je bilo u potpuno alkoholisanom stanju, 20 osoba bilo je u teškom alkoholisanom stanju, četiri u srednjem,15 u umerenom i sedam u blago alkoholisanom stanja. Posledice su takve da je, u 13 slučajeva uzrok saobraćajne nezgode alkoholisano stanje učesnika u saobraćaju, sedam osoba teško je povređeno a šest sa materijalnom štetom, rekao je Veličkov.

Prekršici su, u većini slučajeva, mlađe osobe, od 20 do 30 godina. Kako bi vozače naterali da budu odgovorniji i ne sedaju za volan u alkoholisanom stanju, uveden je i stepen pijanstva po kojem su vozači sankcionisani.

– Za potpuno pijanstvo, kada vozač ima dva promila alkohola u krvi sledi 14 kaznenih poena, ali i obavezna kazna zatvora od 15 dana: za teško pijanstvo od 1,6 do dva promila alkohola, sledi oduzimanje dozvole na osam meseci i 12 kaznenih poena. Teško pijanima od 1,2 do 1,6 promila alkohola takođe oduzimanje dozvole u trajanju od šest meseci dobijaju deset kaznenih poena i kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Za umereno i srednje pijanstvo takođe je kazna od 5.000 do 20.000 dinara, i ukoliko vozač za dve godine sakupi 18 kaznenih poena ostaje bez vozačke dozvole na neograničeno, napominje Veličkov.

U kikindskoj opštini najčešći slučajevi koji su u saobraćaju sankcionisani su oni sa srednjim pijanstvom, bilo ih je čak 24 prekršaja.

Izvor: radio kikinda