INTERVJU: Radmila Miškov o akciji „Trud za dud”

0
11

Radmila Miškov profesorica srpskog jezika i književnosti sa svojim đacima je realizovala akciju „Trud za dud”. Gde je cilj bio obnoviti dudored pokraj jednog kikindskog puta.

1. Dobar dan, drago nam je što ste pristali na intervju sa nama. Možete li nam se predstaviti u par rečenica?

– Dobar dan, profesor sam srpskog jezika i književnosti u SSŠ „Miloš Crnjanski” i već osam godina vodim školsku ekološku sekciju EKO-GEN, a od ove godine i Pokret gorana Kikinde.

2. Ko je došao na ideju za akciju „Trud za dud”?

– Na ideju je došao Stojan Pejić, maturant naše Škole, tehničar za zaštitu životne sredine, koji je i inicijator ove akcije.

3. Zašto je važna ova akcija?

– Akcija je veoma važna jer mladi imaju veliku potrebu da menjaju svet i da čine za opštu dobrobit, a retko imaju priliku. Ovom akcijom su ulepšali kikindske (ne)prilike i postali junaci dana, a pritom su izgradili svoju zadužbinu i to badava, samo radom i trudom. Jednog dana proći će ovuda u svom ferariju i s ponosom moći da kažu: „Ovaj dudored smo MI posadili”.

4.  Koliko ljudi je učestvovalo u akciji?

– U akciji je učestovalo oko petnaestak osoba – đaci i profesori Škole i Radivoj Lagundžin iz iđoškog rasadnika koji nam je poklonio petnaestak stabala duda.

5. Da li Vas je neko podržao u ovoj akciji?

– Preko fb stranice saznajemo da nas sugrađani podržavaju, a u realnom svetu tek očekujemo komentare. Inače, i gospodin Miodrag Bulajić, član OV zadužen za ekologiju, je pohvalio našu akciju.

6. „EKO-GEN” da li možete da nam kažete nešto više o tome?

– EKO-GEN sekcija uspešno deluje u gradu već osam godina. U početku smo se pretežno bavili raščišćavanjem neuglednih prostora u gradu i okolini (Blandaš, Simićev salaš), održavali prigodne programe povodom ekoloških praznika, učestvovali u pošumljavanju Kikinde, a u poslednje vreme se prvenstveno bavimo edukovanjem najmlađih. Kako u Kikindi prepoznajemo životno ugrožavajući problem na koji možemo da delujemo prerasli smo u Pokret gorana Kikinde. Kao Pokret nastojaćemo da svim nama raspoloživim sredstvima doprinesemo većoj pošumljenosti našeg mesta.

7. Da li planirate ovakve ili slične akcije u budućnosti?

– Sem unapređivanja edukativnih aktivnosti planiramo da nastavimo sa sadnjom, očistimo tribinu na Starom jezeru, raščistimo stazu pokraj naše Galadske, najmanje reke na svetu…

8. Šta biste poručili ljudima koji su se odazvali akciji?

– Akcijašima, sem pohvala i zahvalnosti, rekla  bih da je  čovek  velik koliko su mu dela velika.  Vi ste to danas potvrdili, a dudovi će već kroz par godina.

9. Šta biste poručili našim čitaocima?

– Čitaocima, dozvolite sebi da se nađete u ovakvoj jednoj akciji, dozvolite sebi da uskočite u ovakvu radost kakvu smo mi danas osetili.

 

Zahvaljuemo se profesorici Radmili, što je prihvatila ovaj mali intervju sa nama. Posebno se zahvaljujemo svim Kikinđanima i Kikinđankama koji su danas bili na akciji ili pomogli na bilo koji način.