Zvonko Karanović predstavio je u četvrtak, u Narodnoj biblioteci svoju knjigu „Kavezi”.
Karanović je rođen u Nišu 1959. godine, dobitnik je međunarodne stipendije za pisce 2011 .godine koju dodeljuje Fondacija Hajnriha Bela iz Kelna, kao i nagrada Laze Kostića za zbirku pesama „Mesečari na izletu” 2012. godine. Delo „Kavezi” predstavlja eksperimentalnu zbirku pesama u prozi, šta je pisac želeo da postigne ovim neobičnim delom?

– Priča o kavezima je neobično delo jer sadrži oblike proze i poezije, pokušao sam da poezijom kao osnovnim gradivnim elementom fingiram naraciju, naravno tu postoji više likova,postoji radnja ove pozije u prozi.delo može i da se čita u segmentima i da se tretira kao kratak film.Svaka pesma je priča za sebe,ali ako se i čitaju sve zajedno dobijamo radnju jednog romana-rekao je autor Zvonko Karanović

Pre „Kaveza” napisao je sedam zbirki pesama i to „Blitzkrieg”, „Srebrni surfer”, „Mama melanholija”, „Extravaganza” i „Mesečari na izleti”. Pesme su prevođene na desetak evropskih jezika, a njegove zbirke izabranih pesama objavljene su u Hrvatskoj, Ukrajini i Austriji. Autor je trilogije koju čine romani „Više od nule”, „Četiri zida i grad” i „Tri slike pobede”. Živi i radi u Beogradu.