„Tiha većina” – životne priče političarki iz Srbije

0
21

Promocija knjige Dijane Subotički „Tiha većina” životne priče političarki iz Srbije, održana je u Centru za Stručno Usavršavanje u Kikindi. Priča prati ispovest 14 žena različitih starosnih doba i obrazovanja. Iskrena i uzbudljiva ispovest sa skupštinskih zasedanja i privatnog života.Prezentaciji knjige prisustvovale su aktivne političke učesnice iz lokalnog parlamenta,urednik Radovan Vlahović i recezenti dr.Jovica Trkulja.

U novoj knjizi Dijana Subotički ponudila je ispovest 14 žena, poslanica, aktuelnih i bivših ministraki, predsednice i potpredsednice parlamenta, (lokalnog, pokrajinskog i republičkog) kao i one koje zauzimaju najviše funkcije u svojim političkim partijama. Delo ne bi nastalo bez spremnosti i saradnje sa ovim ženama. Knjiga je urađena u šemi intrevjua i po uzoru na moju prethodnu knjigu „Životne priče političarki iz Vojvodine” rekla nam je autorka.

– Većina sagovornica me je ugostila u svome domu, prostorijama stranke ili institucije. Prva žena koja je presedavala jednom skupštinskom sednicom bila je Milka Minić. Zastupljenost žena u parlamentu je oscilirala, te je nakon demokratskih promena 2000-te godine bilo nešto više od 11 posto žena dok ih je u opštinskim skupštinama bilo još manje 6-7 posto, što je jednako nivou žena u parlamentu arapskih zemalja. Zatim se 2003-te godine zastupljenost povećala na 12,4 posto. Danas je procenat poslanica 33,6 posto naspram 66,4 poslanika u skupštini Srbije.

Recezent ove knjige dr.Jovica Trkulja napominje-Žene u Srbiji predstavljaju većinu stanovništva, čak 52 posto. Većina ih je nevidljiva i otuda i naslov dela „Tiha većina”. Ovo je prilika da žene koje se bave javnim životom izađu iz anonimnosti i da im se da reč. Autorka se temeljno pripremala za razgovor sa svojim saradnicama, upoznavala njihov senzibilitet, one pripadaju različitim političkim opcijama od krajnje leve do krajnje desne.

U novoj knjizi našlo se i ime Aleksandre Majkić, predsednice Skupštine opštine Kikinda i članice OO Srpske napredne stranke koja je prenela svoje utiske kako opstati na političko sceni i koliko je trnovit put kojim žene političarke idu.
Prvenstveni cilj ovog projekta je da se prati društveni položaj žena koje se bave javnim političkim životom. Knjiga teži da razbije predrasude da žena treba da ostane u senci, tiha i ćutljiva okovana zakonima koji joj nameće njena ženska priroda ali i patrijahalni sistem. Autorka je kroz priču ovih 14 žena osvetlila i predstavila političarke koje stoje rame uz rame sa svojim “muškim kolegama” i deluju u prlamentu, stranci i na javnoj sceni. Objavljivanje publikacije podržala je Ekumenska inicijativa žena iz Omiša iz Hrvatske,u saradnji sa Udruženjem Građana „PostPesimisti Kikinde” pod nazivom povećanje svesti građan/ki Vojvodine o rodnoj ravnopravnosti-II faza.