Nagrada za životno delo

0
134

Novoustanovljeno priznanje za životno delo Opštine Kikinda uručeno je univerzitetskom profesoru doktoru Spasoju Grahovcu, za dugogodišnji doprinos obrazovanju, književnosti i negovanju lepe reči i tradicije.

Univerzitetski profesor doktor Spasoje Grahovac dobitnik je novoustanovljenog priznanja za životno delo Opštine Kikinda za dugogodišnji doprinos obrazovanju, književnosti i negovanju lepe reči i tradicije.

Grahovac je rođen 1936. godine u Ruskom Selu. Pamte ga kao izvanrednog fudbalera lokalnog kluba, ali i kao najmlađeg prvaka Kikinde u šahu.

Spasoje Grahovac, poznatiji kao Baća, stipendista Geteovog univerziteta u Strazburu, ugledni i omiljeni profesor, doktor književnih nauka, ostaće upamćen po nemerljivom doprinosu književnosti, kulturi i sportu Kikinde, Vojvodine i Srbije.

Pavle Markov, predsednik kikindske opštine je, uručujući priznanje, istakao da je profesor Grahovac ostavio duboki trag u oblasti kojom se bavio.

„Njegov rad je putokaz za sve naredne generacije u ovom gradu kako treba da se ponašaju i rade”, dodao je prvi čovek Opštine Kikinda.

Profesor Grahovac skromno objašnjava da nagradu doživljava kao dokaz svog višegodišnjeg stvaralačkog rada u ovoj sredini i kao konstataciju vrednosti toga rada.

„To mi je i podsticaj za nova stvaralačka pregnuća, mada se u ovim godinama čovek sve više okreće prošlosti i pravi neke bilanse o njoj”, kaže profesor.

Grahovac je na životni put izveo preko pet hiljada učenika i studenata.

Jedna od njih, Stanislava Hrnjak, ocenjuje da su profesorova predavanja uvek bila izuzetno motivišuća i zanimljiva, tako da je svaki onaj ko je želeo i hteo da uči, od njega mogao mnogo naučiti..

Spasoje Grahovac je godinama bio predsednik Društva za negovanje muzike „Gusle” i Ženskog rukometnog kluba „Akademac”. Član je udruženja književnika Vojvodine i Srbije i Matice srpske.

Napisao je 25 knjiga i preko osamsto bibliografskih jedinica. Za svoj rad dobio je Orden rada sa srebrnim vencem, Iskru kulture Vojvodine, Oktobarsku i Majsku nagradu Kikinde, Medalju časti i rodoljublja srpske dijaspore u Temišvaru i kao najveće priznanje Zlatnu povelju za životno delo u obrazovno-pedagoškom i naučno-istraživačkom radu za 2003. godinu od Udruženja univerzitetskih profesora i naučnih radnika Srbije.

Izvor: RTS