Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića

0
10

Nakon uspešnog predstavljanja u Narodnom muzeju Zrenjanin i galeriji “Most” u Novom Sadu, izložba “Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića” se otvara i u Narodnom muzeju Kikinda, 5. marta 2014, u 19 časova.

Organizatori izložbe su Savremena galerija Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin, a u pitanju je likovno-dokumentarna izložba koju čini 5 slika i arhivski materijal iz fonda ove dve ustanove.

Postavka ima za cilj da prikaže kontakte velikog slikara Ivana Radovića sa Zrenjaninom, pre svega podsećanjem na izložbu koju su zrenjaninski muzej i galerija takođe zajedno organizovali 1963. godine, a koja je potom gostovala i u drugim vojvođanskim gradovima: Subotici, Kikindi, Vršcu i Pančevu. Kao aktivan stvaralac, Radović je bio učesnik i drugih kolektivnih posleratnih izložbi u Zrenjaninu, kao i Umetničke kolonije u Ečki. Njegov koloritni ekspresionizam i intimizam proizašli su ponajviše iz privrženosti Vojvodini koja kao tema nije iščezla sa njegovog platna i nakon preseljenja u Beograd. Stvaralaštvo Ivana Radovića dugo pola veka ostavilo je neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti od čega pet njegovih slika u dve muzejske ustanove u Zrenjaninu jesu baština koju ovaj grad sa ponosom čuva.

U okviru izložbe posetioci će moći da pogledaju dokumentarni film „Ivan Radović” (iz serije „Slikari i vajari”) u produkciji Radio-televizije Srbije (režija Mika Milošević, scenario Lazar Trifunović).

Izložbu, koja je organizovana povodom četrdeset godina od smrti ovog umetnika, podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine. Autorke su kustoskinje Slavica Popov i Olivera Skoko a izložba u Narodnom muzeju Kikinda će biti otvorena do 19. marta 2014. godine.