U Ateljeu „Tera” održana je „Teratorija”, na kojoj su tri grupe mladih vajara stvarali dela od gline.

– Svake godine, nakon što se skulpture ispeku i osuše, organizujemo izložbu u centru Beograda u Knez Mihailovoj ulici – rekao je mr Boban Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera” – Izložba će ove godine biti organizovana sedmi put i svaki put nailazi na odušvljenje Beograđana i svih onih koji u u poseti glavnom gradu. Prošle godine ova izložba proglašena je za najbolju izložbu godine u Beogradu.

U „Teri” se uveliko pripremaju za skorašnji, još jedan, Internacionalni simpozijum skulptura u terakoti „Tera 2014″.

– Rešili smo da ove godine uštedimo u startu jer ćemo pozvati učesnike koji žive i rade na prostoru eks Jugoslavije – objašnjava Kojić. – Iako nema učesnika iz dalekih zemalja, simpozijum ništa ne gubi. Odavno tvrdim da su umetnici ti koji treba ponovo da grade porušene mostove prijateljstva.

Ubrzano se radi i na izgradnji muzeja „Tera” u manježu nekadašnje kasarne.

– U najgorem slučaju očekujem otvaranje muzeja u julu naredne godine. Tokom svečanog, 34. saziva „Tere”, otvorićemo i muzej. Još uvek nismo odustali od ideje da to uradimo tokom ove godine – kaže Kojić.

Ovogodišnji, 33. saziv „Tere” počinje 1. jula, a 4. jula u Galeriji „Tera” otvara se izložba radova nastalih na prošlogodišnjem okupljanju, dok će skulpture velikog formata biti izložene na Gradskom trgu.

Izvor: dnevnik