Premijera „Šta nas snađe usred lađe” u dečijem pozorištu „Lane”

0
4

Predstava za decu „Šta nas snađe usred lađe“ Dečijeg pozorišta „Lane“ premjerno će biti izvedena u nedelju. Najnovija predstava jedinog pozorišta za decu u regionu urađena je po motivima „Uplakane Katarine“ Zorana Ćosića.

”Šta nas snađe usred lađe”

Tekst je adaptirao i režirao glumac i reditelj kikindskog Narodnog pozorišta Dragan Ostojić, kojem je ovo prva profesionlna saradnja s Dečijim pozorištem „Lane“. U središtu zbivanja predstave „Šta nas snađe usred lađe“, objašnjava Ostojić, jeste traganje za ljubavlju i njeno otkrivanje.

– Predstava je ljubavna komedija za decu jer se najčešće nasmejemo ljubavnim problemima i jadima. Mislim da će se i roditelji setiti kako je to bilo kada su počinjale njihove ljubavne priče, a deca će, nadam se, prepoznati najvažnije emocije. Trudili smo se da razgraničimo ko je dobar izbor, šta je prva ljubav, i da poručimo da je iskrenost najvažnija. Likovi su odrasli, ali su u njima probuđena deca, tako da mogu lako da komuniciraju sa publikom. Zaplet predstave je oko junakinje, uplakane Katarine. Zabrinuti tata, kapetan broda, pokušava da je odobrovolji i spreman je na velike emotvne avanture radi toga – kaže Ostojić.

U predstavi igraju: Gordana Rauški, Milan Vujić, Aleksandar Krulj i Aleksandar Maletin. Dragan Ostojić je i autor scenografije i kostima u izradi Milana Vujića. Songove je napisala Svetlana Milić, a tehničku podršku predstavi čine Jovana Popov i Nebojša Borjan. Premijera predstave „Šta nas snađe usred lađe“ zakazana je za nedelju, 24. avgust, za 19 sati, u Pozorištu „Lane“, a prva repriza biće odigrana za sedam dana, u istom terminu.

Lokalna samouprava omogućila je pripremu iz Fonda za kulturu. U Dečijem pozorištu trenutno imaju dvadesetak aktivnih predstava koje igraju repertoarski – nedeljom, tokom čitave godine, ali i u školama i vrtićima u čitavoj opštini, i na gostovanjima u drugim gradovima. Posle nedeljne premijere počinju pripreme na novom izdanju komada „Tri praseta“, u kojem igraju „Lanetovi“ polaznici Škole glume i koja će imati elemente pozorišta senki.

Izvor: radio kikinda