Od Nove godine plaćaćemo skuplji hleb, mleko, brašno, meso i ostale životne namirnice. Na cene će gotovo izvesno uticati i povećanje akciza za gorivo.

Od decembra do aprila, od ukupno 50 prehrambenih proizvoda čak 33 su poskupela 12 odsto, rezultat je istraživanja Asocijacije potrošača. Tu se rast neće zaustaviti – od Nove godine sve namirnice dodatno će poskupeti – zbog uvećanja PDV-a, a verovatno i zbog povećanja cene goriva. Od proleća, moguće je uračunavati i novu cenu struje.

Vera Vida iz Udruženja potrošača Srbija uverena je da će potrošači ubuduće najmanje kupovati meso i suhomesnate proizvode jer je to nešto što je najviše poskupelo i što, kako kaže, jedan prosečan potrošač sebi neće moći da priušti

Država očekuje da se povećanje PDV-a minimalno prelije na cene – u brojkama – 150 dinara na nivou korpe od 20.000 dinara. Ipak, iz te korpe, ponešto će morati da se izbaci.

„Kako će se odraziti na potorošačku korpu? Ja mislim da ona zaista nije ono što statistika pokazuje, život je jedno, statistika je drugo i, nažalost, u novoj godini potrošači neće imati puno razloga za sreću jer nam Deda Mraz neće doneti mnogo”, upozorava Vera Vida.

Sve oči uprte su u trgovce koji bi mogli da deo tereta preuzmu na sebe. Izvesnije je, međutim, da će rast cena kočiti smanjena potražnja, prema prognozama za 7,5 odsto, i dolazak novih trgovinskih lanaca koji će biti konkurentni postojećim.

Ekonomista Saša Đogović očekuje da će potrošačka korpa u narednoj godini će biti siromašnija i da će se smanjivati nabavke.

„Manje će se kupovati bilo da je reč o mesu ili ulju, trgovci neće imati bilo kakvog prostora za povećanje cena, nego će motrati da razmišljaju o svojim maržama kako bi zadržali i postojeći nivo prometa, a on će imati tendenciju pada.”

Država nema mnogo prostora da pomogne. Dragovan Milićević iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine podseća da je Zakonom o trgovini zabranjeno uticati na politiku cena.

„Politika cena je stvar tržišta tako da su nam, što se tiče tržišnog mehanizma, ruke vezane. Ali, ako bi došlo do velikih turbulencija što se ne očekuje onda država može intervenisati iz Robnih rezervi, pre svega za osnovne namirnice i na taj način regulisati ponudu i tražnju”, napominje Milićević.

Ekonomisti prognoziraju – dobro je ako se postojeći standard u ovoj godini zadrži. Za blagi rast treba sačekati narednu godinu.