Problem sa divljim deponijama

0
21

I pored činjenice da u Kikindi postoji regionalna deponija, da se stalno apeluje na građane, divlje deponije i dalje niču. Na obodnom delu grada, na putu Kikinda – Rusko Selo, pod sad već velikom površinom, pravo ruglo od divlje deponije prosto bode oči.

U Javnom preduzeću „Direkcija za izgradnju grada” najavljuju da će deponija biti uklonjena i raščišćena. Nažalost, do sledećeg slučaja.

Ne zna se ko je veći krivac – mi, kao krajnje nesavesni građani, ili nadležni koji tolerišu postojanje divljih deponija bez rigoroznijih kazni. Ružna slika, ali i veliki komunalni i ekološki problem je i divlja deponija na izlasku iz Kikinde.

U nekim predizbornim kampanjama, baš taj potez na putu Kikinda – Rusko Selo je bio deo projekta pošumljavanja, a onda smo prestali da obraćamo pažnju.

Umesto sadnica koje su pokradene, ogromno smetlište. Kako najavljuju iz opštinske komunalne inspekcije, oni će sačiniti izveštaj i proslediti ga JP „Direkcija za izgradnju grada”, koja je i nadležna za uklanjanje i raščišćavanje divljih deponija.

„U budžetu za ovu godinu planirano je tri miliona i 200 hiljada dinara za uklanjanje i čišćenje deponija, kao i dodatna sredstva koja će biti realizovana po rešenjima opštinskih inspekcija”, rekao je Mićo Kovačević, iz JP „Direkcija za izgradnju grada”.

I pored nadležnih inspekcija, institucija, problem pre svega pravimo i, nadamo se rešavamo, mi, građani. Ekološka svest, građanska odgovornost sa ovim slikama nemaju baš mnogo veze. A ni sa Evropom.

Izvor: RTV