ČANAK: Uvrstiti Kikindu i Mokrin u plan izgradnje gasne elektrane

0
6

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da NIS-Gaspromnjeft plaća sramno nisku cenu rudne rente i istakao da to mora da se promeni, a da Mokrin ili Kikinda moraju biti uvršteni u plan izgradnje gasne elektrane, kakve se već planiraju za neke druge gradove širom Srbije uporedo s radovima na Južnom toku.

Čanak i zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš na sastanku sa građanima Kikinde i Mokrina podržali su ih u zahtevima da bi tu rentu sa sadašnjih tri trebalo povećati najpre na sedam, a zatim i na 15 odsto kao što je u Rusiji. Oni su ocenili da je nedopustivo da NIS-Gaspromnjeft i dalje plaća svega tri odsto rudnu rentu, čime je država, a prvenstveno vojvođanske opštine, zakinuta za milione evra.

– Ako se još ispostavi da je ministar Bačević izdejstvovao da tako ostane do 2023. godine, onda je pravo pitanje ko će i kako da obešteti ove opštine. Kako je moguće da kikindska opština koja je zajedno sa Mokrinom jedno od najzahvalnijih nalazišta nafte i gasa u Vojvodini i Srbiji nije u planu za izgradnju gasne elektrane, nego su u tom planu neki drugi gradovi. Zašto ovde ne bi bilo te investicije i tih radnih mesta – upitao je Čanak.

On je ukazao da, iako se u kikindskoj opštini crpi nafta i gas, čija se vrednost procenjuje u stotinama miliona evra, za razliku od takvih mesta u drugim krajevima sveta, građani od toga nemaju ništa.

– Nedopustivo je da se ispod ovih njiva crpe nafta i gas, a da stanovnici recimo Mokrina i ostalih mesta imaju problem sa pijaćom vodom ili kao što je slučaj u Turiji gde muku muče sa infrastrukturom – poručio je Čanak.

Kako je naveo, prema nekim procenama samo 2011. godine u Kikindi je izvađeno nafte u vrednosti od čak 200 miliona evra, od čega je, zahvaljujući vrlo niskom iznosu rudne rente, u opštinski budžet uplaćeno svega četiri miliona evra.